Dylan van Moerkerk voert 'Uramawashigeri' uit
Dylan van Moerkerk voert 'Uramawashigeri' uit Pedro Sluiter

Karateka Van Moerkerk wil zich niet blind staren op de Olympische Spelen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Als kersvers Nederlands kampioen karate is Dylan van Moerkerk het eigenlijk aan zijn stand verplicht om zondag op de Open Peppercup in het Theater van de Sport zijn tegenstanders alle hoeken van de mat te laten zien. Het is voor Van Moerkerk slechts een tussenstop op weg naar de absolute karatetop (lees: de Olympische Spelen), maar voor sportliefhebbers een mooie kans om de Zwolse Sportman van het Jaar 2016 in actie te zien.

“Je gaat het hele jaar door naar allerlei toernooien -ik ben twee jaar geleden zelfs in Dubai geweest- en nu heb je een goed georganiseerd toernooi in Zwolle. Dat is gewoon gaaf. Het voelt als een thuiswedstrijd. Vrienden en familie, die komen zeker kijken. In een mooie hal. Ik ben wel benieuwd. Ik denk dat het heel leuk gaat worden”, kijkt Van Moerkerk vooruit. “Ik weet nog niet precies wie de tegenstanders zijn, maar ik onderschat mezelf nooit. Als ik het goed doe, zou ik daar gewoon kampioen moeten worden”, zegt Van Moerkerk met de voor hem typerende branie.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij de pas twintigjarige karateka, maar dat is ook niet zo gek als je zijn erelijst ziet. Een week geleden werd de pupil van Karate Mossel-Boot voor het eerst Nederlands kampioen bij de senioren, maar een verrassing was dat niet. “Het zat er al een beetje aan te komen. Ik was ook al twee keer Nederlands kampioen bij de junioren geworden”, zegt de Kampenaar.

“Hij wordt nog steeds beter”, zegt Wim Mossel, die een belangrijke rol speelt in de successen van de broertjes Van Moerkerk (ook broertje Joël is een groot talent). Sinds hij drie-en-een-half jaar geleden de IJssel overstak, van een kleine karateschool in Kampen naar het veel meer concurrerende Mossel-Boot in Zwolle, is de groei aanzienlijk. Van Moerkerk leeft volledig voor zijn sport -naast het karate is er alleen nog zijn studie HBO Maatschappelijke Dienstverlening- en is naar eigen zeggen daar waar hij wil zijn. Dat heeft echter wel een tijdje geduurd.

Afvallen

Om een betere kans te maken in de karatewereld besloot de vrij kleine Van Moerkerk in 2016 dat hij in de gewichtsklasse -75kg de top niet ging halen en dus moest gaan afvallen. Dat afvallen was geen pretje, maar inmiddels voelt Van Moerkerk zich thuis in de klasse tot 67 kilogram. Hij boekte daarin afgelopen jaar fraaie successen, zoals de winst van een internationaal toernooi in Koblenz. “En op een Serie A-toernooi haalde ik de achtste finales en daar komt echt de wereldtop.”

Ver komen op Serie A-toernooien is de volgende stap voor Van Moerkerk op weg naar dat het ultieme doel. Via die toernooien is plaatsing mogelijk voor de Premier League-toernooien, zeg maar de Grand Slams in het karate. Als een stip aan de horizon prijkt de Olympische Spelen. De eerstkomende in Japan, waar de bakermat van karate ligt, komt waarschijnlijk te vroeg voor Van Moerkerk. Hij wil zich überhaupt niet blind staren op dat ene doel.

Olympische Spelen

Hoe veel zelfvertrouwen hij ook mag hebben, realisme kan Van Moerkerk niet ontzegd worden. Hij mag dan wel Nederlands kampioen zijn geworden, het niveau in Nederland is niet te vergelijken met dat in de absolute toplanden, zoals Frankrijk, Iran, Japan. En alleen de absolute wereldtop mag naar de Spelen, waar maar tien sporters per categorie worden toegelaten.

“De Spelen, tsja, dat is zo lastig. Als ik interviews van andere karateka’s in Nederland zie, dan praten ze over de Spelen alsof dat het enige is. Het is natuurlijk een heel mooi doel, maar je moet wel realistisch zijn en het bij jezelf houden.... Het is niet het enige wat er is. Er zijn veel die trainen met het oog op de Spelen, maar voor mij is het: als ik er alles eruit haal, dan komen die prestaties vanzelf en de Spelen misschien ook. Ik durf er wel over te dromen, maar ik weet nu een beetje hoe de karatewereld in elkaar zit. Voor een Nederlander is dat gewoon heel moeilijk.”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59