Afbeelding

School van Vasari leert door filosofie en klassiek tekenen kritisch te denken

· leestijd 1 minuut Cultuur

Luc Onderbeke, Taoufik Kerkeni en Gijsbert Berends, kunstenaars en docenten in de autonome kunsten en de kunstbeschouwelijke vakken, werken al geruime tijd aan een gezamenlijk idee. Uit hun gedeelde inzichten, de mening en wensen van oud-studenten is het initiatief ontstaan om een eigen creatief/theoretische school op te richten, waarbij de artistieke praktijk en filosofische beschouwing hand in hand zullen gaan; De School van Vasari

Ontwikkeling van een kritische geest De School van Vasari richt zich niet alleen op de klassieke beeldende vaardigheden, zij streeft ook naar de ontwikkeling van een kritische geest. In een tijd waarin het onderwijs steeds meer gaat over praktisch nut, biedt De School van Vasari een programma aan waarin de cursist niet alleen het klassieke en moderne tekenen oefent, maar ook wordt uitgedaagd, door het filosoferen, het kritische denken verder te ontwikkelen.

Inspiratiebron Voor de naamgeving kwamen Onderbeke, Kerkeni en Berends al gauw op de naam van Vasari, kunstenaar en kunsthistoricus uit de Italiaanse Renaissance.

Giorgio Vasari (Arezzo 30 juni 1511 - Florence, 27 juni 1574) was een schilder en architect uit de Italiaanse Renaissance en een van de eerste kunstcritici, door zijn biografieën van Italiaanse kunstenaars zoals Michelangelo en Rafaël. Rond de periode dat Vasari aan het werk ging als architect besloot hij een boek te schrijven; Vite. Met dit boek is de kunstgeschiedenis begonnen en nog steeds is het een van de belangrijkste biografische bronnen van de Renaissancekunst voor kunsthistorici.
Vasari vormt een inspiratiebron voor de lessen die aangevuld worden met relevante filosofie en de praktijk van het filosoferen, om vervolgens praktisch aan het werk te gaan met o.a. de mensfiguur, het stilleven en het landschap als onderwerp, zoals in de tijd van Vasari.

De school van Vasari start op zaterdag 3 februari a.s. in het gebouw van de Creatieve Coöperatie, Esdoornstraat 3, 8021 WB te Zwolle. De cursus bestaat uit een 10-tal lessen van 09.30-12.30 uur en is bedoeld voor iedereen van 15 jaar en ouder.

Neem voor meer informatie, contact op met Gijsbert Berends; gijsbert232@hotmail.com