Afbeelding
Shutterstock

Gymnasium Celeanum is podium voor drie Celetour-lezingen

· leestijd 1 minuut Algemeen

AA-LANDEN - Op het Gymnasium Celeanum worden dit schooljaar lezingen gehouden in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV). Het NKV heeft voor woensdagavond 14 februari een lezing georganiseerd met een actueel thema: verkiezingen.

Op woensdagavond 11 april houdt Jirri van den Bos, Celeanumleerling uit klas 6, in het kader van zijn Honoursprogramma, een lezing over mythologie. Op donderdagavond 31 mei is de laatste lezing van dit schooljaar en deze gaat over Thebe.

De eerste lezing heeft als titel ‘Hoe win je de verkiezingen?’ Scherpe adviezen van Quintus Cicero’ en wordt gehouden door dr. Rogier van der Wal. Een actueel thema, want in maart 2018 zijn er in Nederland weer gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent in de aanloop daarnaartoe verkiezingskoorts en die was er in de Oudheid ook al. Toen Marcus Tullius Cicero in 64 v. Chr. consul wilde worden, kreeg hij van zijn broer Quintus een brief met scherpe adviezen hoe hij de verkiezingen kon winnen. Voor wie zich wil laten verkiezen, heeft Quintus een aantal nog altijd bruikbare tips en trucs, maar zijn adviezen bieden ook een mooi tijdsbeeld. Ook wordt in deze lezing aandacht besteed aan de kwestie van de (on)echtheid en aan de loopbanen van de broers Cicero.

Jirri van den Bos heeft onderzocht welke verschillen en overeenkomsten er zijn in mythologie tussen verschillende culturen die geen contact hadden met elkaar, zoals de Noorse, Griekse, Japanse, Chinese, Maya en de Azteekse cultuur. Hij probeert dit in de tweede te verklaren aan de hand van verschillende psychologische theorieën, zoals die van Freud, Jung en Christopher Booker.

Dr. Jelle Abbenes houdt op 31 mei de laatste lezing van dit jaar met als titel ‘Archeologie en literatuur over Thebe’.

De lezingen zijn onderdeel van Celetour, een reeks bijeenkomsten op het Gymnasium Celeanum met meer en minder bekende Nederlanders over cultureel en maatschappelijk interessante onderwerpen. Deze lezingen zijn voor iedereen toegankelijk; dus ook voor belangstellenden die niet aan het Celeanum verbonden zijn.

Alle lezingen beginnen om 19.30 uur (inloop 19.15 uur) en duren tot ongeveer 21.30 uur. De

lezingen worden gehouden in het Gymnasium Celeanum aan De Zoom 37 in de Aa-landen. Aanmelden kan per e-mail kampen-zwolle@nkv.nl. De toegang bedraagt 2,50 euro voor

niet-leden. Voor leden van het NKV en leerlingen van het Gymnasium Celeanum is de lezing gratis.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02