Afbeelding

Eerste editie van The Open Peppercup is een schot in de roos

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - In het Theater van Sport krioelt het zondag vanaf negen uur al van de jonge karateka’s. Bijna tien uur later uitsluitend tevreden gezichten bij de organisatie van de Open Peppercup. "Dit krijgt zeker een vervolg."

Jeffrey Littel neemt tegen elf uur een bak koffie. Eindelijk, de toernooidirecteur is dan al ruim vier uur in touw. ”335 deelnemers vandaag en ruim zestig vrijwilligers. Het loopt op rolletjes. Iedereen is dolenthousiast, ook de mensen van de grote clubs zoals Kenamju uit Haarlem en Unity Rotterdam.” Littel, zelf ooit een begenadigd karateka, haast zich om te melden dat het initiatief vooral van de ouders van jonge Zwolse karateka’s uitging.

”Ik ben nog steeds betrokken bij karate via mijn beide dochters. We hebben een stichting opgericht om naast dit evenement ook de sport in Zwolle financieel te ondersteunen.” Het idee om in Zwolle een aansprekend vechtsporttoernooi te houden is een schot in de roos, ook landelijk. Neem bijvoorbeeld wedstijdleider Wil van Daalen. ”Ik doe dit al zo’n dertig jaar. Het is zaak om het wedstrijdschema zo strak mogelijk te houden.” Het Rotterdamse karate-icoon wordt bijkans lyrisch als het tot mega dojo getransformeerde Landstede Sportcentrum ter sprake komt. ”Wat een geweldige hal is dit. De deelnemers hebben alle ruimte en voor het publiek kan het niet beter, zo dicht op de tatami. En wat een belangstelling. Hier mag Zwolle trots op zijn.”

De cadetten, en junioren werken hun programma af in de ochtenduren af met als enige minpuntje een internetstoring. Het kan het humeur van Wim Mossel niet verpesten. De Zwolse coach van Karate Mossel-Boot is tevreden met twee finaleplekken en vier derde plaatsen. “Absoluut, zeker als je ook kijkt naar het hoge niveau.

Bij de senioren zijn de broers Joël en Nederlands kampioen Dylan van Moerkerk, ook uitkomend voor de Zwolse karateschool, de voornaamste blikvangers. Dylan gaat in de halve finales verrassend onderuit tegen de sterke Belg Eric Djadiou. Broer Joël houdt de familie-eer hoog, want hij wint in de zwaargewichtklasse. Daarnaast is er ook goud voor de talenten Luna Helbers en Zohra Rahimi in hun klassen. Al dat eremetaal levert de eerste plek bij de clubs op voor de Zwolse karateka’s. ”Fantastisch voor ons, maar vooral het toernooi was echt top”, glundert Mossel.