Afbeelding
Paul van der Wal fotografie

Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding organiseert Samen dementievriendelijk trainingsavonden

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Dementie raakt ons allemaal. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Rondom elke persoon met dementie staan drie mantelzorgers. De kans is dus groot dat u iemand in uw omgeving kent die hiermee te maken heeft.

Veel mensen met dementie, maar ook hun partners, vinden het lastig om mee te blijven doen aan dagelijkse activiteiten buiten de deur. Ze zijn gefocust op wat ze door hun ziekte niet meer kunnen doen en zien niet wat ze allemaal nog wel kunnen. Omdat je aan de buitenkant niet kunt zien of iemand dementie heeft, schamen sommige mantelzorgers zich wanneer hun partner afwijkend gedrag laat zien. Gevolg is dat de mantelzorger en de persoon met dementie geïsoleerd raken en vaker thuis blijven.

Wat kunt u doen?

In een dementievriendelijke gemeenschap kan iedereen van betekenis zijn. Niet alleen ondernemers, Alzheimerafdelingen, scholen of activiteitenclubs maar ook individuen. Zo reageert een loketmedewerker van de gemeente geduldig op alle vragen van iemand die vergeetachtig is en traint de woningbouwcorporatie haar medewerkers om beter om te gaan met mensen met dementie. Leerlingen van de basisschool ontmoeten met regelmaat ouderen met geheugenproblemen om samen iets creatiefs te doen. De clubgenoot van de voetbal neemt de persoon met dementie mee naar die spannende wedstrijd en de overbuurvrouw informeert met regelmaat bij de partner of ze zin heeft in een kopje koffie.

Dementievriendelijke uitvaart?

Steeds vaker krijgt Wilma Bouwmeester, directeur van Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding, de vraag of het mogelijk is om een persoon met dementie mee te nemen naar een uitvaart. 'Vertellen we oma dat opa dood is?', 'Laten we papa afscheid nemen?', 'Nemen we mama mee naar de uitvaart?' Omdat iemand die dementerend is juist meer rust kan krijgen als er persoonlijk contact is met een geliefde die terminaal ziek is of overleden is, is het antwoord van Wilma standaard: 'Ja'.

Wilma vertelt zelf ervaringsdeskundige te zijn. 'Mijn moeder leed aan dementie en woonde in een verpleeghuis. Toen mijn vader terminaal ziek werd, is hij in hetzelfde verpleeghuis opgenomen. Helaas overleed vader kort na zijn opname. Moeder is met haar rolstoel en aangepast vervoer bij de afscheidsviering geweest. Zij zong het Ave Maria helemaal mee. Ook op de begraafplaats was zij aanwezig. Het feit dat zij erbij kon zijn, maakte ons als familie zó blij!' Deze kennis en ervaring maken dat het voor Wilma grote meerwaarde heeft om samen met familieleden te kijken wat de mogelijkheden zijn en daar dan regelingen voor te treffen. Ook haar jarenlange ervaring als verzorgende in de thuiszorg en als indicatiesteller zorg maken dat zij ervaring heeft in het omgaan met dementerenden.

In de trainingen draait het eerste deel om het vergroten van de kennis over dementie. In het interactieve tweede deel gaat u samen aan de slag met situaties die voor (kunnen) komen.


Alzheimer Nederland bekroonde in januari 2018 het werk van Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding met de sticker 'Samen dementievriendelijk'. Kijk voor meer informatie op www.stapvoorstapuitvaartbegeleiding.nl

  • Aanmelden kan telefonisch op 06-182 837 61
  • Eerst volgende trainingsavond: Dinsdag 27 februari 2018
  • Kosten: inclusief koffie of thee, € 5,- p.p.
  • Locatie: Parkzicht, Jacob van Neckstraat 146 A Zwolle
  • Per avond kunnen 20 personen meedoen.
  • Vol is vol. Als u wilt kunt op een wachtlijst geplaatst worden.

Voor het melden van een uitvaart 24 uur per dag bereikbaar op 06-182 837 61.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert met foto's uit vergeten oorlogen in Stadkamer Algemeen 1 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 20 uur geleden