Afbeelding
Erik-Jan Berends

Nieuwe WRZV-hallen moeten energieneutraal en toekomstbestendig worden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De verouderde WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat krijgen een nieuwe plek op het voormalige Beers Stork terrein aan de Grote Voort. De totale investering voor de ontwikkeling van de hallen ligt rond de 15 miljoen euro.

Burgemeester en wethouders hebben het vervolgonderzoek naar het nieuwe sportcomplex afgerond en stellen de gemeenteraad voor om te investeren in een eigentijdse sportvoorziening die in de toekomst kan meegroeien met de behoefte aan binnensport in de stad. “We hebben heel goed nagedacht over dit voorstel”, lichtte wethouder Rene de Heer donderdag het voorstel toe. “De hal moet toekomstbestendig zijn, goed inpasbaar zijn in de omgeving en goed bereikbaar. Rondom het complex zijn er voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen; ook voor voetgangers worden de hallen goed bereikbaar.”

Om aan al die voorwaarden te voldoen, noemde de wethouder een aantal vereisten. “De nieuwe hal moet energieneutraal zijn en veertig jaar meekunnen. Ook vragen we aandacht voor de beeldkwaliteit. We willen dat de hal niet te gesloten wordt, maar open, licht en groen. Verder hebben we er goed over nagedacht hoe we met de hal moeten omgaan, dat ie optimaal wordt gebruikt en daarvoor hebben we eisen voor de toekomst bepaald.”

De voorgestelde, nieuwe WRZV-hal wordt volgens de wethouder iets groter en in een L-vorm gebouwd, waarbij de twee zalen op elkaar aangesloten kunnen worden. De Heer: “De hal biedt plaats aan alle bestaande verenigingen, maar biedt ook plaats voor nieuwe.” Dat het gebouw energieneutraal wordt, maakt de bouw en exploitatie niet meteen voordeliger. “Het verlaagt natuurlijk wel de exploitatiekosten, maar je verdient de investering niet meteen terug. En ook de beeldkwaliteit is niet gratis”, benadrukte de wethouder. “Desondanks ontkomen we niet aan een grote investering, omdat we de capaciteit van de WRZV-hallen in Zwolle niet kunnen missen. Er sporten meer dan 24 verenigingen en ook scholen. De stichting WRZV en Sportservice Zwolle gaan verkennen hoe ze de hal zo goed mogelijk kunnen gaan exploiteren.”

Door te kiezen voor nieuwbouw kan volgens het college ook het gebied aan de Buitengasthuisstraat, rond de huidige WRZV-hallen, Gift City en de Vrije Evangelisatie Zwolle, opnieuw en toekomstbestendig worden ontwikkeld en een impuls krijgen.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport gisteren
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11