CSV28-SVZalk (Reijnders na afloop)
CSV28-SVZalk (Reijnders na afloop) Hans Smit / Sportief Zwolle

Het is jammer voor CSV '28 dat voetbal draait om het maken van doelpunten

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Het is jammer voor CSV ‘28 dat voetbal geen jurysport is, maar draait om het maken van doelpunten. De wedstrijd tegen Zalk past naadloos is het beeld wat al jaren aan de ploeg uit Stadshagen kleeft. Trainer Martin Reijnders, die bij CSV ‘28 een contract voor onbepaalde tijd heeft, laat de ploeg aantrekkelijk, verzorgd voetbal spelen. Maar zoals zo vaak drukt een sluwe ploeg, zoals Zalk, de jeugdige CSV’ers met de neus op de feiten. Door het 1-2 verlies tegen koploper Zalk staat CSV elf punten achter en is de titel in 4C uit beeld.

“Zo realistisch moet je zijn”, weet Reijnders. “Elf punten, dat is veel. We moeten ons nu gaan richten op de derde periode.” Reijnders is dit seizoen weer deels opnieuw gaan bouwen aan een elftal waarin zoals gebruikelijk de nodige jeugdspelers zijn ingepast en waarin Rachid Lahzal de plaats van topschutter Gework Petrosjan als spits heeft ingenomen. Lahzal kan heel veel met een bal en is een leuke speler om naar te kijken, maar is een stuk minder effectief dan Petrosjan. Overigens is de overstap van Petrosjan naar SVI geen succes geworden en is de kans aanwezig dat hij volgend seizoen terugkeert bij CSV.

In de wedstrijd tegen Zalk kan CSV wel een doelpuntenmaker gebruiken. Met name in de beginfase, waarin Zalk helemaal wordt zoek gespeeld, steekt het gebrek aan een afmaker de kop op. Al na drie minuten krijgt Mohammed El Bouhni de bal er van dichtbij niet in. Eerst redt de keeper, daarna een speler op de doellijn. Joshua Rahajaan krijgt even later een schietkans en na twintig minuten is het opnieuw aanvoerder El Bouhni die op de doelman stuit. Zalk laat in die beginfase ook zien waarvoor het gekomen is. Het gehavende elftal van de koploper laat CSV het spel maken en is zelf gevaarlijk in de omschakeling. Op aangeven van topschutter Aart Schreuder krijgt Sander Vinke van dichtbij de kans om CSV-doelman Melvin Hartenhof te passeren, maar zijn lobje mislukt.

Als Zalk na een half uur voetballen op 0-1 komt en even later zelfs op 0-2 dreigt het weer ‘zo’n wedstrijd’ te worden. Zo’n wedstrijd die CSV de laatste seizoenen zo vaak heeft gespeeld. In de tweede helft knokt de thuisploeg voor wat het waard is en komt het twintig minuten voor tijd nog wel op 1-2 door een doelpunt van Rahajaan, maar de gelijkmaker blijft uit. In de slotfase doen de spelers van Zalk een wedstrijdje wie de bal het verst over de zijlijn kan trappen. Het CSV-publiek alsmede de bank van de thuisploeg walgt ervan. De bezoekers hebben daar geen boodschap aan. “Kijk eens wat we missen aan ziekte”, zegt Zalk-keeper Cor Straetemans in de slotfase tegen een groepje toeschouwers achter het doel. “Het maakt toch niet uit. Als we zo de punten pakken is het prima.”

Aanvoerder Mo El Bouhni vindt dat CSV weinig verkeerd heeft gedaan. “We hebben elke keer net niet dat geluk. De ballen willen er niet in. Genoeg kansen gehad, veel beter.” El Bouhni ziet dit seizoen wel weer de stijgende lijn, die CSV de vorige twee seizoenen ook had. “Na de eerste paar wedstrijden ging het steeds beter. Alleen zulke wedstrijden zitten er altijd weer tussen, dat je onverdiend verliest", aldus de aanvallende middenvelder.

“Ik zou mijn ploeg als trainer niet zo willen laten spelen”, steekt Reijnders zijn afschuw over het in zijn ogen anti-voetbal niet onder stoelen of banken. “Je wilt ook het publiek wat bieden. En voetbal is toch niet echt leuk als je het zo speelt?” De trainer is wel zeer te spreken over hoe zijn ploeg heeft gespeeld. “Het voetbal dat wij op de mat leggen is mooi om naar te kijken en van een hoog niveau. Daar kan ik wel van genieten.” In zijn vijfde seizoen bij CSV is de derde periode nog de enige kans op succes. De oud-prof van onder meer FC Zwolle is ervan overtuigd dat zijn werkwijze, gecombineerd met de grote vijver waaruit gevist kan worden in Stadshagen, succes gaat opleveren. “Er is zoveel talent hier. Het is een kwestie van tijd voordat dat zijn vruchten afwerpt.”

Titelstrijd tussen VSW en Zalk

De titelstrijd in 4C lijkt een onderonsje te worden tussen Zalk en VSW, dat zaterdag met 2-1 won van Wijthmen. HTC boekte tegen SEH de vierde overwinning op rij (0-1) en klimt naar de zesde plaats. Aan de malaise bij Dieze West en HFC Storica komt voorlopig geen einde. De nederlaag van Storica tegen Wilsum kwam keihard aan. De ploeg van trainer Chris Sorries stond met 3-1 voor, maar verloor met 3-5 van Wilsum.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 13 uur geleden