Afbeelding

Korfballers Sparta zijn de puberteit ontgroeid

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Het kan haast niet mooier voor Rene Compayen en Maarten Schelling: afscheid nemen (van zaalkorfbal) in de eigen hal met de eerste handhaving ooit voor Sparta in de overgangsklasse, het (derde nationale) niveau waarop de Zwolse korfbalploeg zo graag wenst te acteren.

Twee enorme banieren aan de zijkant van de hal, groter dan levensecht, verraden dat er aan het einde van de wedstrijd een afscheid volgt van twee oudgedienden. Rene Compayen 1994-2018, Maarten Schelling 1997-2006, 2007-2018.

Het afzwaaiende duo, al ruim twintig jaar in de hoofdmacht, was onderdeel van de twee mislukte missies met Sparta in de overgangsklasse. In de tijd van trainer Jackie de Vries is Sparta nog niet rijp genoeg, onder trainer Henco Pullen is het de puberteit ontgroeid. Een wedstrijd voor het einde is de korfbalploeg veilig. Door de 29-26 winst op SKF zet Sparta de directe concurrent op een onoverbrugbare achterstand. Het leidt tot een gigantische ontlading in de Calohal van Windesheim.

Terwijl Rene Compayen net antwoord wil gaan geven op de vraag waarin Sparta nou precies zo gegroeid is ten opzichte van de twee eerdere seizoenen in de overgangsklasse, richt medespeler Maarten Schelling zich tot het blauw-witte legioen in de thuishal. “Wat een ontvangst. Ik heb er de hele wedstrijd slecht van gespeeld, haha. Het is zo gaaf dat er hier altijd zo’n legioen achterstaat. Rene en ik zijn nog bezig met een plannetje om jullie te bedanken.” Zelfspot is de 38-jarige goalgetter niet vreemd. De hele wedstrijd duurt voor hem amper vijf minuten. Hij komt erin om de verdediging van SKF te ontregelen, en dat plannetje slaagt. “Rene kreeg weinig ruimte. Toen ik erin stond als een soort bliksemafleider gooide Rene ons naar drie verschil (27-24).” Het is de nekslag voor SKF na een zinderende wedstrijd waarin de ploegen elkaar geen duimbreedte toegeven.

Iedereen kan scoren

Jarenlang waren Compayen en Schelling samen verantwoordelijk voor de bulk van Sparta’s treffers, waarmee gelijk een belangrijk punt in de groei is aangestipt. Compayen noemt het als de grote kracht van het huidige Sparta dat iedereen kan scoren. ”Daar is Henco ook erg belangrijk in geweest”, zegt het 31-jarige broertje van Dennis, die een jaar geleden stopte na jarenlange dienst.

‘Verslavend gebeuren’

Schelling wijst op de pure kwaliteit van het huidige team. “We halen echt een heel hoog niveau. Wat Jeroen (Hukema) en Pim (Steenbergen) dit seizoen doen, dat gaat eigenlijk nergens over. We hebben ook een heel sterke dame erbij gekregen dit seizoen, Anique Steenbergen. Dat scheelt een hoop.”

Met name in 'het neerzetten van haar vak' is de van DOS ‘46 afkomstige Steenbergen belangrijk. Daarnaast was Sparta al begonnen om een meer dynamisch spel te ontwikkelen. “We zijn nu minder statisch”, ziet Schelling, die een paar jaar te laat is om te stoppen op zijn hoogtepunt. Dat beaamt hij volmondig. “Ik heb dit seizoen een paar mooie invalbeurten gehad en twee keer stond ik in de basis. Één keer ging het goed, die andere keer hield ik het niet vol. Die jonge gasten om me heen gingen te snel. Stoppen op het hoogtepunt was geen doel, ik heb er zo lang mogelijk van genoten”, aldus Schelling, die op zaterdag meer tijd aan zijn gezin wil spenderen, maar ‘het toeleven naar’ enorm gaat missen. Alsmede de kick van een legioen dat zijn naam scandeert na een belangrijke score. “Dat is een verslavend gebeuren”, aldus de man die in vorm uit alle hoeken en standen kon scoren.

Overgangsklasse veld

Compayen was drie jaar geleden tijdelijk gestopt vanwege blessureleed, maar doet het nu op zijn eigen voorwaarden. Ook hij noemt zijn gezin (twee kinderen) als belangrijkste reden. “Het wordt wel moeilijk om deze mannen op te vangen”, verwacht Pullen. “We hebben geen spelers in het tweede of de jeugd die op dit moment goed genoeg zijn om dat niveau op te vangen. Maar we hebben een half jaar de tijd om dat op te lossen.” Compayen en Schelling beginnen dit voorjaar aan de afscheidstournee op het veld en hebben daarbij nog één doel: Sparta ook op de kunstgrassprieten achterlaten als overgangsklasser.

 Rene Compayen met zoontje in de arm
Afbeelding
 Maarten Schelling kijkt (staand) toen vanaf de zijkant.