Trainer Herman van den Belt van Landstede Basketbal kijkt toe.
Trainer Herman van den Belt van Landstede Basketbal kijkt toe. Mark de Rooij

Landstede Basketbal genomineerd voor sportploeg Overijssel

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Landstede Basketbal maakt kans op de titel Overijsselse Sportploeg van het Jaar 2017. De Zwolse ploeg won in oktober de eerste prijs in de historie: de Supercup. In de competitie was er maar één ploeg beter. In het Radio Oost-programma Goeiemorgen Overijssel werden de genomineerden bekend gemaakt.

Landstede verloor de finale van de strijd om het landskampioenschap van Donar. Naast Landstede Basketbal zijn PEC Zwolle en Coulisse Twente genomineerd. PEC Zwolle speelde onder trainer John van ‘t Schip een fantastische eerste seizoenshelft. De ploeg won 9 van de 18 duels, speelde 6 keer gelijk en verloor slechts 3 keer. Het leverde dan ook een mooie vierde plek tijdens de winterstop op. De squashers van Coulisse Twente uit Hellendoorn werden in april voor het eerst landskampioen.

Anna van der Breggen en Kirsten Wild uit Zwolle zijn genomineerd voor de titel Overijsselse Sportvrouw van het jaar 2017. De strijd om de titel Overijsselse Sportvrouw gaat dit jaar tussen vijf kandidaten. Kirsten Wild (Zwolle) pakte bij het WK baanwielrennen zilver en brons op de puntenkoers. Op het EK won ze drie medailles. Anna van der Breggen (Zwolle) won binnen zeven dagen de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ook pakte ze voor de tweede keer de zege in de Giro Rosa, de Ronde van Italië. Op het EK pakte ze brons op de tijdrit, op het WK zilver op dat onderdeel en ook tijdens de ploegentijdrit werd ze tweede.

Sophie de Boer (Enschede) won in het begin van het jaar de wereldbeker veldrijden. Martine Smeets (Geesteren) pakte brons op het EK handbal. Jorien ter Mors (Enschede) won een zilveren plak op het EK sprint en pakte brons op het WK sprint. Op de NK afstanden won ze drie medailles en tijdens het olympisch kwalificatietoernooi plaatste ze zich voor de 1000 en 500 meter.

Schaatsers Ronald Mulder uit Zwolle en Jan Smeekens uit Raalte strijden met baanwielrenner Jeffrey Hoogland uit Nijverdal om de titel Overijsselse Sportman. Ronald Mulder werd vierde op de WK sprint, hij won twee keer de 500 meter, maar greep net naast de medailles in het klassement. Bij de NK afstanden pakte hij twee medailles en op het olympisch kwalificatietoernooi greep hij een ticket voor de 500 meter. Jan Smeekens werd de eerste Nederlandse wereldkampioen op de 500 meter. Op de NK afstanden pakte hij brons op die afstand en hij plaatste hij zich voor de Olympische Spelen. Jeffrey Hoogland pakte zilver op de teamsprint tijdens de WK baanwielrennen. Op het EK greep hij goud op de kilometer tijdrit, zilver op de sprint en brons op de teamsprint.

Stemmen en jury

Stemmen kan tot en met 4 maart via www.rtvoost.nl/sportverkiezing. De uitslag wordt bepaald door de publieksstemmen én de vakjury onder voorzitterschap van Erben Wennemars. De jury bestaat verder uit Hennie Kuiper, Karin Kuipers en Rob Harmeling. Maandagavond 5 maart worden de winnaars van de Overijsselaars Sportverkiezingen bekend gemaakt in theater ZINiN in Nijverdal.

Sportservice Overijssel verzorgt met RTV Oost, NDC Mediagroep, Topsport Overijssel en theater ZINiN de organisatie. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst met onder meer ‘Freestyler Josh’, de hiphop-formatie ‘Next Episode Crew’ en de band ‘Muppetstuff’ zal behalve de prijzen voor beste sporters ook de prijs voor de Overijsselse amateurclub en de ‘Hennie Kuiper Talententrofee’ worden uitgereikt.