3D Kanjers op KBS De Vlieger Stadshagen

Algemeen

3D kanjers op De Vlieger

22 enthousiaste leerlingen van KBS De Vlieger in Stadshagen zijn sinds november bezig met een bijzonder project. Samen bouwen ze een echte 3D printer en zodra deze operationeel is, kan er volop geëxperimenteerd worden met 3D printing. Zo ontdekken de leerlingen spelenderwijs wat de mogelijkheden allemaal zijn.

De toekomst vraagt om nieuwe ontwikkelingen en 21e -eeuwse vaardigheden van leerlingen zegt Meester Bert Boersma die de kinderen begeleidt. Het is belangrijk om leerlingen een kijkje in de toekomst te geven en daarmee te laten kennismaken. Zo prikkelen we de nieuwsgierigheid en dagen we de kinderen uit om op onderzoek te gaan.

We brengen ze in aanraking met nieuwe technologie. De printer wordt door de kinderen helemaal zelf in elkaar gezet. Het is een open kast zodat je erin kunt kijken en zien hoe de printplaten hun werk doen.

Ook werken ze aan hun creativiteit. Zo hebben de kinderen moeten “pitchen” om geselecteerd te worden voor dit project. Met het programma Tinkercat kunnen leerlingen 3D-prints downloaden, aanpassen en eigen ontwerpen maken. Ze gaan fantaseren, bedenken, ontwerpen, voorbereiden, bouwen, testen en (her)gebruiken.

Maar uiteindelijk draait het ook om samenwerken. Om het project te laten slagen moet iedereen een bijdrage leveren, vertrouwen hebben op elkaars capaciteiten, het werk verdelen, afstemmen en samen problemen oplossen.

Kortom: samen bouwen; samen doen; samen leren!