Topvolleybal Zwolle-Lycurgus (Schoonhoven)Foto: Pedro Sluiter Foto 2018
Topvolleybal Zwolle-Lycurgus (Schoonhoven)Foto: Pedro Sluiter Foto 2018 Pedro Sluiter

Lef tonen is voor Topvolleybal Zwolle de uitdaging in kampioenspoule

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - In de kampioenspoule krijgt Coníche Topvolleybal Zwolle maar liefst tien wedstrijden voor de kiezen. Donderdag wordt in eigen huis het eerste duel tegen koploper en titelhouder Abiant Lycurgus Taurus met 0-3 verloren. Twee dagen later gaan de Zwollenaren ook bij Orion zonder setwinst onderuit.

Met hangen en wurgen handhaafden de Zwollenaren zich de afgelopen weken in de eredivisie. Het Theater van de Sport is dus opnieuw verzekerd van mannenvolleybal op het hoogste niveau. De Zwolse ploeg doet de komende weken nog mee aan de kampioensdans.

Tegenstander Lycurgus verloor vier dagen eerder op sensationele wijze de bekerfinale van Taurus. Ook tegen de Zwolse underdog spelen de Groningers nooit de pannen van het dak, maar houden wel de controle. Na de eerste set (20-25) doet Topvolleybal Zwolle vooral in de overige sets aardig mee. In het tweede bedrijf wordt een 10-6 voorsprong gepakt en is een fraaie service ace van captain Jelle Hilarius nog eens goed voor de 16-13. Tot 19-19 blijft de Zwolse ploeg in het spoor, daarna slaat de kampioen toe (22-25). De derde set lijkt een blauwdruk van het tweede deel. De Zwolse voorspong is vier punten bij 13-9 maar de bezoekers winnen na de 19-19 ook set drie (22-25) en zegevieren met 0-3. Passer loper Reinold Schoonhoven kijkt met wat gemengde gevoelens terug op de strijd tegen de landskampioen. “Zij speelden helemaal niet zo sterk, vind ik. Wijzelf lieten het vooral scorend afweten in de laatste fase van de tweede en derde set. Dat was echt niet hun verdienste. We toonden simpelweg te weinig lef. Dat is voor mij de voornaamste uitdaging in de overige wedstrijden. Voor de prijzen doen we niet mee, maar ik weet zeker dat we nog punten pakken.”

Twee dagen later staat er opnieuw een loodzware exercitie voor de deur als Seesing Personeel/Orion de tegenstander is. In Doetinchem is er zaterdagavond evenmin eer te halen. De formatie van coach Redbad Strikwerda, die in Zwolle glorieuze jaren kende, wint met 3-0 in de setstanden 25-19, 25-19 en 25-21. Voor Schoonhoven voelde de verliespartij niet veel anders dan die tegen Lycurgus twee dagen eerder. ”Ook Orion is natuurlijk beter dan wij. Dat weet je. Maar als we brutaler hadden gespeeld, had hier misschien ook wel een set ingezeten. Je krijgt altijd kansen, toch ook vandaag.”