Teun Bouwhuis bij de finishplaats van 'de Halve'
Teun Bouwhuis bij de finishplaats van 'de Halve' Pedro Sluiter

Bouwhuis bewaakt balans tussen top- en breedtesport in Zwolse Halve Marathon

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De Scania Zwolse Halve Marathon is het grootste hardloopfeestje van en voor de regio en daarnaast een wedstrijd die elk jaar aansprekende namen aan de start heeft. Voorzitter van de organisatie Teun Bouwhuis ziet het als zijn taak om die balans te behouden. "Met de grote namen haal je de publiciteit. Aan de andere kant is de breedte van het veld hartstikke belangrijk."

Op 9 juni wordt de Zwolse binnenstad 's avonds weer bevolkt door zo'n 8500 lopers, toppers en recreanten, die zich vanaf nu weer kunnen inschrijven. Zondag 25 februari, 12.00 uur, is de inschrijving voor de achttiende editie van de Halve Marathon geopend, alsmede die van de Wavin 4 Engelse Mijlen.

Grote namen zijn er ook dit jaar weer bij. Welke precies, dat is nog even afwachten, maar natuurlijk staat de winnaar van de vorige editie, de Keniaan Richard Mengich, hoog op het verlanglijstje. “De eerste contacten zijn gelegd. Ik heb begrepen dat Mengich graag weer wil komen”, aldus Bouwhuis, die de onderhandelingen met die toppers, veelal Afrikanen, aan Gerard van de Veen overlaat.

“Gerard is betrokken geweest bij de oprichting, achttien jaar geleden. Naderhand is hij manager geworden van een boel topatleten. Hij doet vanaf het eerste jaar ons deelnemersveld, en dat doet hij bijzonder goed. Zo'n groot budget hebben we niet, en als je ziet wat voor toppers er elk jaar weer staan. We hebben geluk dat hij veel toppers in zijn portefeuille heeft.”

Top in Nederland is smal

Zoals ieder jaar is het weer de kunst om een deelnemersveld te verzamelen waarin er veel kans is op een spannende wedstrijd. “Je kunt wel voor één topper gaan, maar als die iedereen er fluitend uitloopt... Je wilt ook graag een wedstrijd hebben. Zowel bij de mannen als de vrouwen”, zegt Bouwhuis, die natuurlijk ook graag de nationale toppers verwelkomt. “Je wilt het spannend houden en daarnaast wil je de goede Nederlanders. Maar de top is heel smal. Het is heel lastig om met alleen Nederlanders een topveld te krijgen. Dan kom je toch bij de buitenlanders terecht. Tenslotte is er natuurlijk altijd de wens om de beste lopers uit de regio erbij te hebben.”

Breedtesport

Dat top- en breedtesport heel goed naast en met elkaar kunnen bestaan, bewijst de Zwolse Halve Marathon al jaren. “Je ziet vaak in grote wedstrijden dat die toppers allang binnen zijn en dat recreanten die snelle lopers nooit hebben gezien. Op dit parcours wordt je ingehaald. Dat geeft toch wel een speciaal gevoel. Mensen zien dan ook hoe hard er gelopen wordt. Het doel is dat het elkaar versterkt en dat lukt aardig.”

Bouwhuis ziet dat de halve marathon, en nog breder: de loopsport, leeft in de regio. Zowat iedere Zwolse wijk heeft zijn eigen loop en voor de 'halve' loopt het storm met clinics. “Je ziet dat het mensen stimuleert. Er zijn al weer heel wat clinics voor deze loop. Die geven wij zelf niet, dat laten we aan de markt over. Dat doen de verenigingen zelf. Er zijn zoveel clinics waar je aan mee kunt doen. En dan hebben we nog de scholenwedstrijd. Iets van duizend scholieren lopen de vier Engelse mijlen.”

Met het openen van de inschrijving is fase twee van de voorbereiding ten einde gekomen. De derde fase, die in het teken staat van de vrijwilligers, is nu in gang. “Waterposten, ehbo's, muziek, noem het hele leger maar op.” Aan Bouwhuis de taak om te delegeren en een overkoepelend oogje in het zeil te houden. Met veel enthousiasme kwijt hij zich weer van zijn taak.

Twee uurtjes pieken

“Er zijn zo'n duizend man in touw die avond. Die moeten dan even twee uurtjes pieken. Het is hartstikke leuk om dat voor te bereiden met het bestuur, heel gezellig. Ook bedrijven waar je al een aantal jaren mee werkt, vinden dat leuk", zegt de 67-jarige Bouwhuis, die nog net zo enthousiast is als bij de eerste editie in 2001. "Als je dat niet bent, moet je het niet doen. Als ik het niet meer leuk vind, stop ik ermee. Ik doe het nog steeds met heel veel plezier. Het is een prachtig evenement.”