Afbeelding
Eigen foto

Leerlingen van De Vlieger bouwen 3D-printer

Algemeen

STADSHAGEN – Bij katholieke basisschool De Vlieger in Stadshagen zijn sinds november 22 leerlingen bezig met een bijzonder project. Samen bouwen ze een echte 3D-printer en zodra deze operationeel is, kunnen ze er volop mee experimenteren.

Zo ontdekken de leerlingen spelenderwijs wat de mogelijkheden allemaal zijn. “De toekomst vraagt om nieuwe ontwikkelingen en 21e -eeuwse vaardigheden van leerlingen”, zegt meester Bert Boersma die de kinderen begeleidt. “Het is belangrijk om leerlingen een kijkje in de toekomst te geven en daarmee te laten kennismaken. Zo prikkelen we de nieuwsgierigheid en dagen we de kinderen uit om op onderzoek te gaan. We brengen ze in aanraking met nieuwe technologie. De kinderen zetten de printer helemaal zelf in elkaar. Het is een open kast, zodat je erin kunt kijken en kunt zien hoe de printplaten hun werk doen.”

Ook werken de kinderen aan hun creativiteit. Zo hebben ze moeten ‘pitchen’ om te worden geselecteerd voor dit project. Met het programma Tinkercat kunnen leerlingen 3D-prints downloaden, aanpassen en eigen ontwerpen maken. Ze gaan fantaseren, bedenken, ontwerpen, voorbereiden, bouwen, testen en (her)gebruiken.

Maar uiteindelijk draait het ook om samenwerken. Om het project te laten slagen, moet iedereen een bijdrage leveren, vertrouwen hebben op elkaars capaciteiten, het werk verdelen, afstemmen en samen problemen oplossen.