Afbeelding
Tennekes

Weggestuurde Stephan Rahantoknam verwijt Go-Ahead Kampen paniekvoetbal

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Stephan Rahantoknam werd vorige week dinsdag ontslagen door Go-Ahead Kampen en daar is hij het absoluut niet mee eens. Volgens de Zwolse trainer regeert de angst bij Go-Ahead Kampen. Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead spreekt dit tegen. “Het is een weloverwogen beslissing geweest van het bestuur en de technische commissie.

Volgens Rahantoknam hadden hij en zijn assistent Arjen Bredewold al langer het gevoel dat ze het seizoen niet zouden afmaken. “Maar de resultaten hebben ons in het zadel gehouden.” Tot vorige week dinsdag, enkele dagen na de teleurstellende 1-4 nederlaag tegen DZC ‘68. Toen kreeg Rahantoknam te horen dat Go-Ahead per direct afscheid ging nemen van de trainer. “Ik moest bij het bestuur komen. Dan weet je hoe laat het is. ‘We zien een zorgelijke trend en hebben het gevoel dat het aan het wegglippen is’, kreeg ik te horen. Mij werd verteld dat het een keuze was op basis van gevoel. ‘Jullie spreken over gevoel, maar ik praat over feiten’, heb ik geantwoord. Natuurlijk was de start van het seizoen niet goed met nul punten uit vijf wedstrijden, maar daarna hebben we ons opgericht met zestien punten uit tien duels. De spelers hebben zich fantastisch opgericht. Dat verdient een groot compliment.”

De club nam de beslissing zonder van tevoren het gesprek aan te gaan met de spelers. Volgens Rahantoknam reageerden die afgelopen dinsdag ‘verbolgen’, toen ze het nieuws over Rahantoknam hoorden. “De meeste spelers waren het niet eens met deze beslissing.” Dat is Rahantoknam ook niet. “De angst regeert. Er is paniek bij Go-Ahead. Als je grote ambities hebt en twee spelers hebt aangetrokken, wil je niet in de tweede klasse spelen. Als ik het seizoen had afgemaakt was dat niet gebeurd en het gaat ook niet gebeuren. Maar daar heb ik geen invloed meer op.”

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead Kampen bestrijdt dat het ontslag van Rahantoknam een vorm is van paniekvoetbal. “Dit besluit is niet genomen naar aanleiding van één wedstrijd. Er is geen sprake van paniek. Dit is een weloverwogen beslissing geweest, waarbij het hele seizoen in ogenschouw is genomen. Lopende het seizoen zijn er contacten geweest met Rahantoknam over punten die wij belangrijk vinden, zoals bijvoorbeeld coachen en zelfvertrouwen van de spelers. We zagen bepaalde trends. Die wilden we ombuigen, maar zowel het bestuur als de technische commissie hebben er geen vertrouwen in dat dat nog goed komt. Tijdens de wedstrijd tegen DZC kwamen deze trends weer nadrukkelijk naar voren.”

Dieze West en SVI

Rahantoknam was voordat hij trainer werd van GA Kampen werkzaam bij Dieze West en SVI in Zwolle. Het seizoen in de hoofdklasse met Dieze West kwam vroegtijdig ten einde toen de club in financieel zwaar weer belandde en het salaris van de trainer alsmede de spelersvergoedingen niet meer kon betalen. Daarvoor werkte hij vier seizoenen bij SVI, twee seizoenen in de derde en twee seizoenen in de tweede klasse. Hij degradeerde met SVI uit de tweede klasse in zijn laatste seizoen.