Afbeelding

Politici kruisen de degens met de cultuursector

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - De Partij voor Cultuur heeft, in samenwerking met verschillende spelers uit de Zwolse cultuursector, voor zaterdagavond 10 maart het ‘Cultuurdebatje van Zwolle’ georganiseerd. Het debat wordt gehouden in de Dommerholtzaal in schouwburg Odeon.

Tijdens het debat kruisen Zwolse politici de degens met elkaar en met vertegenwoordigers uit de cultuursector in Zwolle. Thema van het debat is de toekomst van kunst en cultuur in Zwolle en wordt gehouden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Volgens partijleider Martijn van Hese is het ‘absurd’ dat er nog geen cultuurdebat gepland stond in de verkiezingstijd. “In nota bene de hoofdstad van Overijssel. Daar gaan we wat aan doen.” Hij sloeg daarom de handen ineen met verschillende Zwollenaren, actief in de culturele sector van de stad.

Tijdens het debat gaan Zwolse politici met elkaar en cultuurmakers in debat over hete hangijzers in de Zwolse cultuursector. Sluiting van het Stedelijk Museum en Goudsteeg, toekenning van subsidies aan grote versus kleinere instellingen, bezuinigingen, vestigingsklimaat voor culturele makers, de mate van artistieke vrije ruimte in Zwolle, cultuureducatiebeleid, maakonderwijs (techniek en kunst), regionale samenwerkingen nog veel meer. Welke keuzes willen de aanstaande gemeenteraadsleden en bestuurders de komende vier jaar maken op cultureel gebied voor Zwolle? Hoe staan de verschillende partijen hier tegenover?

Aan de politieke zijde kruisen Silvia Bruggenkamp (Swollwacht), Koen van Baal (SP), Hans Wijnen (VVD), Mark Oldengram (D66), Reinier Mulder (ChristenUnie), Patty Wolthof (PvdA), Jan Nabers (CDA) en een vertegenwoordiger van GroenLinks de degens. Vanuit de cultuursector zijn er voorlopig toezeggingen van onder meer Ralph Keuning (Museum de Fundatie), Hilko Folkeringa (Zwolse Theaters), Nynke van der Wal (Creatieve Coöperatie) en Fieke van ’t Riet (World Press Photo Zwolle / Academiehuis) en Arjan Snoeijer (Minstrel Music en initiatiefnemer van het reeds gesloten podium Goudsteeg). Ook de hieronder genoemde organisatoren nemen deel aan ‘t debatje. De actuele lijst met deelnemers is te vinden in het Facebook-evenement van de Partij voor Cultuur.

In het debat speelt ‘de badkuip’ een prominente rol. Wie krijgt de koude douche? Het debat wordt opgeluisterd door verschillende muzikale intermezzo’s. Hoewel de Partij voor Cultuur zelf onverkiesbaar is -‘Stem niet op ons!’, is de slogan van de partij in verkiezingstijd – moedigt ze iedereen aan vooral te gaan stemmen.

Het debat begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Actuele informatie over het event is te vinden via het speciale Facebookevenement: http://bit.ly/cultuurdebatje.

De Partij voor Cultuur (PVC) is een initiatief van theater- en videomaker Martijn van Hese (‘dictator’ van de partij) en bestaat sinds 2010. Het is de grootste onverkiesbare partij van Nederland. Uit de koker van de partij kwamen initiatieven als de Nachtburgemeester en Stadsdichter van Zwolle. “Cultuur is het raamwerk van de samenleving”, aldus de partij. Zie voor meer informatie www.partijvoorcultuur.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30