Afbeelding

Reuring Theater speelt Tjerk wordt een Berk (6+) in Odeon

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD - Het Zwolse Reuring Theater speelt op zondag 11 maart om 14.30 uur de voorstelling Tjerk wordt een Berk (6+) in Schouwburg Odeon.

Het Zwolse gezelschap maakt al drie jaar energiek, expressief en herkenbaar theater en is van plan dat ook nog lang te blijven doen. “Wij gaan nog veel voorstellingen maken met heel veel humor er in. En wellicht ook nog een televisieprogramma, want daarvoor ligt ook nog een format klaar”, aldus theatermakers Rianne de Reu en Annemiek Timmerman van Reuring Theater.

Rianne: “We komen uit Zwolle en werken met ons gezelschap Reuring Theater ook vanuit Zwolle. Ik ben eigenlijk opgegroeid in Schouwburg Odeon, in het Papenstraattheater. Als zesjarig meisje wilde ik al graag meedoen aan voorstellingen. Heel veel heb ik hier, in Schouwburg Odeon, gezien. Altijd in de hoop dat ze iemand nodig hadden uit het publiek. Later heb ik ook in Zwolle gestudeerd, aan ArtEZ, hoge school voor de kunsten.”

Annemiek maakte op latere leeftijd kennis met theater. Ze studeerde Frans en werkte tijdens haar studie voor het eerst mee aan een theaterproductie. “Ik kwam erachter dat ik spelen gewoon heel erg leuk vond en ben daardoor een spelopleiding gaan doen. Via een auditie oproep melde ik mij aan voor de audities voor Rianne haar afstudeervoorstelling. We bleken dezelfde ideeën over theater, spelen en humor te hebben. Het klikte gewoon.”

“Annemiek speelde in mijn afstudeervoorstelling. Na mijn afstuderen begonnen we met de voorstelling De Tour van Fien, een voorstelling die de afgelopen drie jaar al zo'n vierhonderd keer hebben gespeeld in Nederland en België. Onze klassieker, we noemen hem ook wel onze 'Soldaat van Oranje'.”

Rianne: “We zaten op een heel warme dag buiten op een terras om te gaan brainstormen voor een nieuwe voorstelling. Annemiek begon een verhaal te vertellen, een sprookjesachtig verhaal over een boom waar een jongetje ontzettend bevriend mee raakt. Iedere dag neemt hij een blad mee naar huis en uiteindelijk wordt hij zelf een boom.” Annemiek: “Eigenlijk zaten we gewoon te ouwehoeren, maar kwamen er al spelend achter dat het verhaal heel erg ging over niet categoriseren en het in hokjes plaatsen van mensen. We hebben een berk genomen omdat de berk een tegenhanger is van de eikenboom, een berk wordt gezien als onkruid. Tjerk wordt een berk, dat kan ook helemaal niet. Het is een mens en een boom. Het is geen voorstelling over een dubbele identiteit of paspoort, maar het gaat over iets wat nog echt niet bestaat.”

“De voorstelling gaat over een meisje Tjerk. Tjerk wordt geboren in het bos, uit een eik. Omdat Tjerk een boom is en dus anders, mag ze van haar vader niet het dorp in, want daar wonen gevaarlijke mensen. Op een dag komt Tjerk een jongen tegen in het bos. De jongen nodigt haar uit in het dorp. Ze twijfelt, maar doet het dan toch. Tjerk komt aan in het dorp, maar wordt tegengehouden door de burgermeester want het dorp is verboden voor bomen. Tjerk wordt verdrietig. De burgemeester vraagt de kinderen om advies: “Wat moet ik doen, mag Tjerk wel of niet het dorp in?”. Annemiek: “De kinderen uit het publiek mogen meebeslissen en zijn vrijwel allemaal tegen de burgemeester en voor Tjerk. Ze nemen Tjerk vrij snel aan als normaal en vinden accepteren eigenlijk dat Tjerk takken als handen heeft en een meisje is dat Tjerk heet.”

“We gaan nog veel voorstellingen maken met veel humor en zelfspot. En in de toekomst willen we nog meer disciplines door elkaar gooien in onze voorstellingen. We hebben ideeën genoeg. Er ligt bijvoorbeeld ook nog een format voor een televisieprogramma klaar. Gaan en moeten we allemaal nog doen”, besluiten Rianne en Annemiek.

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 20 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 24 apr, 11:00
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 24 apr, 10:50
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 24 apr, 10:15