Afbeelding

VVD wil een half miljoen voor sport

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Wat zou u doen met 500.000 euro als dat bedrag vrijkomt voor sport in Zwolle?’ Met die vraag gingen VVD’ers afgelopen weekend de sportvelden langs.

“Sport vinden we een heel belangrijk thema”, zegt VVD-lijsttrekker Thom van Campen. “Het is goed als mensen actief en gezond blijven. Zeker ook in het licht dat mensen als ze ouder worden lange moeten blijven thuis wonen. Onze wethouder René de Heer heeft daar zich daar de afgelopen periode ook sterk voor gemaakt.” De liberalen willen in de komende vier jaar fors investeren op sport. Ze willen daarvoor 500.000 euro beschikbaar stellen.

Van Campen: “Sport werkt preventief. Daarom willen we een groot gedeelte van dit bedrag omzetten uit de zorg en ombouwen naar sport. Wanneer mensen actief zijn, krijg je minder zorglasten. En veel mensen die dagelijks hard werken en netjes hun belasting betalen, genieten van sport. Het is ook een beetje de kerk van vroeger. Op het sportveld ontmoeten en spreken mensen elkaar.”

Het uitgangspunt is samenwerking tussen de verenigingen, waarbij SportService Zwolle een verbindende rol speelt, volgens de VVD. “In de Perspectiefnota hebben we extra geld uitgetrokken voor kunstgrasvelden en is de 300.000 euro bezuiniging al vervallen. Wij willen de sportparken versterken, extra kunstgrasvelden, betere kleedkamers en het geld vrijmaken voor preventietaken. Een mooi voorbeeld voor dat laatste vind ik dat ouderen uit Stadshagen laatst zijn meegenomen naar de sportvelden om naast de jeugd te sporten. Achteraf zitten ze samen in de kantine. Zo komen de senioren uit huis, in beweging én in contact met anderen”, aldus Van Campen.

De afgelopen periode zijn sportverenigingen er wel toe aangezet op meer samen te werken. De lijsttrekker vindt dat mensen daar best kritisch op mogen zijn, maar ziet deze beweging meer als besparing dan bezuiniging. Dat een groot gedeelte van het voorgestelde bedrag voor de komende periode uit de zorgportefeuille moet komen, vindt hij in het belang van de mensen die een beroep doen op zorggelden. “Hoeveel kun je er met preventie uit weghalen?”, vraagt hij zich hardop af. “Zorgaanbieders hebben dit in hun portefeuille zitten. Het deel sport kan je onderbrengen bij SportService Zwolle die ervoor kan zorgen dat mensen mobiel, actief en gezonder blijven.”

De liberalen waren zaterdag te vinden op diverse sportparken. Na afloop werd op sportpark het Hoge Laar op een bord gepresenteerd welke ideeën de dag had opgeleverd.