Afbeelding

Burger King, KFC, Subway en La Place dichter bij komst naar Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De kans dat de Raad van State de vestiging van Foodcourt De Vrolijkheid aan de Oude Meppelerweg tegenhoudt, is erg klein. Een van de rechters van de Raad maakte maandag tijdens een zitting bekend dat de bezwaren van McDonalds en bewoners van de wijk Aa-landen mogelijk opzij worden gelegd.

De Raad twijfelt of ze wel belanghebbenden zijn in dit geschil. In het foodcourt komen vier restaurants van de ketens Burger King, KFC, Subway en La Place. Dat zijn regelrechte concurrenten van McDonalds. Maar McDonalds kan het bestemmingsplan niet aanvechten om daarmee concurrenten weg te houden. In een bestemmingsplan wordt namelijk niet gekeken naar concurrentiebelangen.

McDonalds kan wel wijzen op leegstand en verloedering van de omgeving van zijn restaurant, als die wordt veroorzaakt door de komst van het foodcourt. Het gaat er dus niet om of McDonalds er zelf last van heeft, maar wel of dit restaurant in een verloederde omgeving komt te zitten. Maar in de directe omgeving van McDonalds aan de Ceintuurbaan zijn geen horecabedrijven die mogelijk zullen lijden door de komst van het foodcourt. En dat geeft McDonalds ook wel toe, volgens onze verslaggever.

McDonalds vindt ook dat de gemeente onterecht afwijkt van zijn eigen horecabeleid. Daarin is juist vastgesteld dat er wel voldoende fastfoodrestaurants in Zwolle zijn. In de omgeving van de Oude Meppelerweg zou alleen nog wat ruimte zijn voor cafetaria’s. Met het toelaten van het foodcourt wordt radicaal van dit beleid afgeweken, zegt de advocate van McDonalds.

Maar de gemeente zegt dat het foodcourt eigenlijk een al langer bestaand plan is. Het voorgaande bestemmingsplan voor deze locatie maakte bovendien meer ruimte voor horeca mogelijk. Eigenlijk is er dus sprake van afname in plaats van toename van horeca, aldus de gemeente.

De Raad van State moet ook gaan kijken naar de bezwaren van tientallen bewoners van de Hofbeek, Haarbeek en Eerbeek in de wijk Aa-landen. Zij zien niets in de hoge reclamemast waarmee bezoekers naar het foodcourt worden gelokt. De hoge mast bij Mc Donalds kwam voor hen al als een onaangename verrassing die hun uitzicht bederft. En daar komt dan nu nog een mast bij.

De Raad zegt echter dat niemand in ons land een blijvend recht heeft op een vrij uitzicht. En of hun uitzicht ernstig wordt verpest, is ook nog maar de vraag. De wijkbewoners wonen op ruim zevenhonderd meter afstand. Dat is waarschijnlijk teveel om te spreken van een aangetast belang.

De uitspraak volgt over zes weken.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02