Afbeelding
Sjoerd Banga

Marleen van den Hout spreekt in Stadkamer over 'Verbeter je concentratie'

· leestijd 2 minuten Algemeen

ASSENDORP - Watten in je hoofd, niet logisch nadenken, de focus of koers verliezen, moeite hebben met lezen, door de bomen het bos niet zien of wel aan dingen beginnen maar ze niet afmaken. Allemaal klachten die voorkomen bij verminderde concentratie.

De Zwolse coach Marleen van den Hout helpt mensen middels zelfinzicht en praktische oefeningen om zich beter te concentreren. Op dinsdagavond 3 april geeft Marleen in Stadkamer Zwolle de lezing 'Verbeter je concentratie'. De lezing is voor iedereen die gelooft dat 'ie beter zou kunnen presteren in zijn opleiding, werk, hobby of sport als 'ie zich beter kon concentreren. Ook voor artsen, werkgevers, hr-managers en andere professionals die zich bezighouden met het welzijn van anderen is de lezing interessant, meldt Stadkamer.

De oorzaken van concentratieproblemen en gebrek aan focus zijn volgens de Zwolse coach veelal in twee categorieën te verdelen. “Ten eerste heb je hooggevoeligheid. Denk daarbij aan mensen met een sterk ontwikkeld gevoel en intuïtie. Zij worden vaak heen en weer geslingerd tussen hun gevoel en 'de buitenwereld', oftewel wat anderen van hen verwachten. De 'ruis' die daardoor ontstaat, is afleiding. Ten tweede heb je ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, ongeluk of lichamelijk letsel. Mensen met bijvoorbeeld een whiplash, burn-out, ziekte van Lime en mensen die een naaste hebben verloren kunnen daarna last van concentratieverlies hebben. Dat komt doordat hun lichaam en geest uit balans zijn geraakt.”

Het doel van de lezing is om de aanwezigen bewuster te maken. “Deelnemers ontdekken tijdens deze avond waarom ze klachten hebben en hoe ze die kunnen verhelpen”, zegt Marleen. “Ook kan iedereen vragen stellen. Daarnaast gaan de aanwezigen aan de slag met een oefening. Daarmee ontdek je dat je zelf invloed hebt op je focus en concentratie.”

De benadering van Marleen is holistisch, oftewel ze kijkt naar de persoon als geheel. “Je voelt je pas écht goed, wanneer je hoofd tot rust komt, je gevoel in balans is, je lichaam gezond is en je spiritualiteit wordt gevoed”, legt ze uit. “Stel, je bent een gevoelsmens. Dan kan alles wat je voelt - dingen die om je heen gebeuren, sfeer, de intenties van andere mensen, et cetera - je afleiden van waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn.”

Marleen helpt mensen verder met dieper inzicht in zichzelf en met oefeningen. Als professioneel danseres heeft ze veel kennis van het lichaam en als coach werkt ze met diverse methoden, waaronder ademhaling en psychosynthese (ontdek wie je werkelijk bent).

Geïnteresseerden kunnen zich alvast voorbereiden op de lezing van dinsdagavond 3 april. “Ga na in welke situatie jij je beter wilt kunnen concentreren. Vaak zijn het de situaties waarvan je achteraf dacht, ‘als ik er met mijn hoofd bij was geweest, was het veel beter gegaan’. Met die wens voor verbetering gaan we tijdens de lezing aan de slag”, zegt Marleen. “Overigens mag je ook zonder hierover na te denken naar de lezing komen.”

Marleen spreekt op dinsdagavond 3 april van 19.00 tot 21.30 uur in Stadkamer Zwolle aan de Zeven Alleetjes 1a. De entree is gratis. Aanmelden kan via de agenda op www.marleenvandenhout.nl.