Afbeelding
Kadera

Kadera houdt diner-event bij De Gift City met thema huiselijk geweld tegen mannen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

KAMPERPOORT - Kadera aanpak huiselijk geweld heeft voor donderdag 22 maart het dinner-event ‘Samen sterk!’ in De Gift City georganiseerd. Aanleiding voor het diner zijn mannen als slachtoffer van huiselijk geweld.

Kadera opende in 2017 speciaal voor hen een mannenopvang. “Er rust een taboe op het onderwerp en om hulp vragen is lastig voor veel mannen”, volgens Kadera. Met het organiseren van het diner wil de organisatie de samenleving betrekken bij de aanpak van huiselijk geweld en daarmee een einde maken aan de taboes. Voor het diner zijn tachtig personen vanuit verschillende organisaties uit de regio Zwolle uitgenodigd.

De mannenopvang in Zwolle opende op 1 januari 2017 haar deuren. Mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld kunnen nu in zes steden in Nederland terecht voor hulp. Bij de opening koos Kadera voor zo weinig mogelijk publiciteit: “Een feestelijke opening leek ons niet op de plaats, er is namelijk niets feestelijks aan het feit dat deze opvang nodig is. In plaats daarvan willen wij ons vanuit Kadera richten op wat we kunnen doen om geweld te voorkomen. En daarbij hebben we de hulp van de samenleving nodig”, aldus Jos Elshof, waarnemend directeur van Kadera.

Eén van de ‘ervaringsdeskundigen’ op de avond vertelt dat hij mannen die te maken krijgen met huiselijk geweld op het hart wil drukken dat ze snel op de rem moeten trappen. Iets wat hij zelf niet deed. “Dat was voor allebei beter geweest. Het gebeurt echter heel geleidelijk. Ondertussen ga je je familie mijden en durf je niet te zeggen wat er gebeurt. Je denkt het wel op te lossen, maar dat is niet zo.” Een goede vriend had in de gaten dat het niet goed met hem ging en heeft hem doorverwezen naar een weerbaarheidstrainer. “In een dojo ben ik leeggelopen. Ik mocht de trainer schoppen waar ik wilde en hij merkte dat er inmiddels erg veel agressie in me zat.”

Het huiselijk geweld tegen deze ‘ervaringsdeskundige’ heeft anderhalf jaar geduurd. “Ze heeft Borderline, was vreselijk jaloers en zocht overal wat achter. Zelf gaf ik wel signalen naar mijn omgeving en hoopte ik een beetje dat iemand voor mij het voortouw zou nemen. Je denkt steeds dat het wel over gaat. Ik ben achteraf blij dat er geen doden zijn gevallen en dat ik mijn handen thuis heb kunnen houden. Als ze een man was geweest, had ik hem alle hoeken van de kamer laten zien. Het begon met spugen en uiteindelijk heeft ze me ook bij de keel gegrepen. Ze mishandelde me zowel lichamelijk als psychisch. Als je wordt geslagen, moet het klaar zijn! Toch had ik dan vaak medelijden en heb ik steun gezocht bij vrienden. Dat is het laatste wat je moet doen. Ik ben er echt vrienden door verloren. Je kan beter gelijk naar hulpinstanties gaan.”

Een belangrijke oorzaak van dat je er zo lang in blijft, is vaak dat je te lief wilt zijn, zegt hij. “Ik heb inmiddels geleerd dat je duidelijk moet zijn in een relatie wat je wel en wat je niet wil. De man in de dojo heeft me duidelijk te verstaan gegeven dat ik dit gevecht niet kan winnen. Toen heb ik de relatie kunnen stoppen. En zo ben ik nu ervaringsdeskundige tegen wil en dank.”

Kadera merkt dat men is geneigd om het vooroordeel dat mannen geen slachtoffer kunnen zijn te geloven. “Dit leidt tot veel onzichtbare ellende. Want naar schatting zijn er jaarlijks 80.000 mannen slachtoffer van (ernstig) huiselijk geweld. Het is dan ook positief dat er in de afgelopen maanden steeds meer aandacht is gekomen voor het onderwerp. Dit komt mede dankzij de 2Doc documentaire ‘Vrouw slaat man’ en door een uitgebreid artikel over de mannenopvang in De Volkskrant. Iedereen kent wel een situatie waarin sprake is (geweest) van huiselijk geweld, maar er zijn weinig mensen die erover durven te praten.”

Met het organiseren van het diner wil Kadera taboes doorbreken en de samenleving uitnodigen om mee te denken over hoe huiselijk geweld samen gestopt kan worden. Burgemeester Henk Jan Meijer omarmt het initiatief en spreekt het openingswoord tijdens het diner.