Scheids uit Ede bij ZVV Ede-IFC Zwolle: niet handig van de KNVB

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De zaalvoetballers van IFC Zwolle voelen zich benadeeld door de arbitrage tijdens de uitwedstrijd tegen ZVV Ede (9 maart) en zetten vraagtekens bij de aanstelling van een scheidsrechtersduo uit Ede voor deze kraker. De incomplete samenvatting van ZVV Ede op YouTube roept ook de nodige vragen op. De Zwolse formatie heeft contact gezocht met de KNVB en overweegt om, samen met Sportclub Olympic, een klacht in te dienen.

Door de 5-3 nederlaag in Ede dreigt IFC het kampioenschap in de topklasse E mis te lopen. Het moet nu hopen op een misstap van Ede in één van de laatste twee duels. IFC snapt niet dat de KNVB een scheidsrechtersduo uit Ede aanstelt voor zo'n belangrijke wedstrijd. Sportclub Olympic heeft een zelfde soort klacht over haar uitwedstrijd in Ede. Volgens de persvoorlichter van de KNVB ontkomt de bond er vaak niet aan om een scheidsrechter uit de buurt aan te stellen.

IFC Zwolle zet vraagtekens bij de onpartijdigheid van scheidsrechter Benali en zijn assistent tijdens de wedstrijd in Ede. “Het is een vader en zoon uit Ede. Die zoon, de scheidsrechter, was duidelijk een bekende van het team”, zegt Yassine Assa, die het cruciale moment, de 4-3, terughaalt. “Er was een intrap en die was duidelijk voor ons en wij bewogen dus ook al naar voren. Ede kreeg toen de intrap en daar scoorde het uit. Jeffrey de Nooijer kreeg een gele kaart voor protesteren en daarna nog één want hij ging door.” Op de samenvatting, op YouTube gezet door ZVV Ede, is te zien hoe IFC met een man minder nog één doelpunt tegenkrijgt. Opvallend genoeg is er van het cruciale moment (de 4-3) en de rode kaart helemaal niets te zien.

'Fout camereman'

“Het doelpunt staat niet in de samenvatting door een fout van de cameraman. Direct na de wedstrijd wordt een samenvatting gemonteerd. Hier is dit doelpunt per ongeluk uit gevallen”, zegt secretaris Elbert Schrier van ZVV Ede. Schrier geeft aan dat dit onhandig is. “Want dat wekt de suggestie dat wij iets hebben te verbergen.” Schrier begrijpt de ophef over het desbetreffende moment. Volgens hem was de intrap ook voor Zwolle. “Maar ik vond hem zeker niet in ons voordeel fluiten. Wij krijgen in het begin een penalty tegen voor een lichte overtreding.” Dat scheidsrechter Benali altijd op de hand is van ZVV Ede, bestrijdt Schrier ten zeerste. “Hij zit ook in de talentpoule van de KNVB. Wij hadden het idee dat hij juist wilde laten zien dat-ie niet voor ons was.” Schrier onderschrijft wel de kritiek op de aanstelling door de KNVB. “Dat is absoluut niet handig van de KNVB. Dan heb je de schijn tegen.”

Assa beseft dat de kans zeer klein is er dat nog iets veranderd aan het resultaat. “Maar wij zijn er nog niet klaar mee. De bond moet ons wel serieus nemen”, stelt Assa.

Video

Bekijk ook de samenvatting van de wedstrijd ZVV Ede-IFC Zwolle van 9 maart. Zie video bovenaan dit bericht.

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13