Chris van der Meulen aan de bal.
Chris van der Meulen aan de bal. Pedro Sluiter

Goed nieuws voor Berkum: topscorer Chris van der Meulen plakt er jaar aan vast

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Chris van der Meulen speelde zaterdag een draak van een wedstrijd (1-2 verlies tegen Sparta Nijkerk) waarin hij ook nog eens geel kreeg voor commentaar op de arbitrage, maar het nieuws dat hij zijn carrière verlengt, werd ‘s avonds tijdens een teamuitje met applaus ontvangen door de spelersgroep van Berkum. Goed nieuws voor de hoofdklasser, dat zijn topscorer ‘s middags nog huldigde voor 150 doelpunten in het eerste elftal. Slecht nieuws voor Zwolse aanvallers die een gooi willen doen naar de Salverda Trofee.

Terugkerend thema in de spelersgroep van Berkum de laatste weken: als een speler zijn vertrek of contractverlenging bekend maakte, werd er steevast aan Chris van der Meulen gevraagd: ‘Wil jij ook nog wat vertellen?’ Het antwoord was telkens nee. Zaterdagavond sprak het clubicoon (zeventien seizoenen Berkum!) tijdens een teamuitje het verlossende woord: hij gaat door.

De 34-jarige topscorer twijfelde eerder nog hardop. “Het hing aan een zijden draadje. Ik heb ook wel gedacht: ‘ik stop ermee’. Maar ik vind het nog te leuk, ik speel nog elke minuut, ben van waarde.” Dat laatste is een understatement. Van der Meulen is schier onmisbaar voor Berkum, dat mede dankzij zijn scoringsdrift terugkeerde in de hoofdklasse en met elf treffers is hij daar dit seizoen ook weer clubtopscorer. De komst van een derde kindje staat het voetballen niet in de weg. “Mijn vrouw vindt het juist leuk om met de kinderen te kijken. Dat was geen probleem, het is ook goed te combineren met m’n werk. Het punt was: hoe ziet die spelersgroep er volgend seizoen uit? Dat wilde ik eerst weten. Toen dat zichtbaar was, heb ik een afweging gemaakt. Dat het kwalitatief nog goed genoeg is. Goed genoeg om nog een jaar door te gaan.”

Van der Meulen stond er ‘s middags nog wat ongemakkelijk bij in de businessruimte van Berkum, waar hij dus gehuldigd werd voor 150 doelpunten in Berkum 1 en daarvoor mooie woorden van speciale gast Michael van Praag in ontvangst nam. “Het was een dubbel gevoel. Aan de ene kant ben je dankbaar voor de waardering. Maar je baalt ook nog van de wedstrijd. Het was niet nodig”, zegt Van der Meulen over het 1-2 verlies.

Van der Meulen wenste in de businessruimte nog geen uitsluitsel te geven over zijn toekomst. Dat nieuws bewaarde hij ‘s avonds voor zijn teamgenoten. Goed nieuws voor Berkum, dat met een Van der Meulen in vorm dit seizoen zomaar nog met de neus in de boter kan vallen. “Er zijn nog vier titelkandidaten en we staan er gewoon bij. Het is mogelijk”, beseft de Berkummer.

Salverda Trofee

Van der Meulen maakt kans om de Salverda Trofee voor het tweede jaar op rij te winnen. Vorig seizoen samen met ploeggenoot Johnsen Bacuna, dit seizoen staat hij met elf doelpunten voorlopig bovenaan. Van der Meulen is jaren een vaste klant in de top van de Zwolse topscorerscompetitie.