Afbeelding

De betekenis van bloemen en kleuren bij een afscheid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Dat rode rozen staan voor liefde weten we allemaal, maar ook veel andere bloemen hebben een bepaalde betekenis. Bij het Swolsch Bloemenhuys, gespecialiseerd in onder meer afscheidsboeketten, weten ze als geen ander dat bloemwerk in een bepaalde kleur een bijzondere betekenis kan hebben.

“Hier kun je rekening mee houden of juist gebruik van maken. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Hoe mooi is het om juist naar de persoon te kijken? Waar hield hij/zij van? Wat waren haar/zijn lievelingskleuren en bloemen?

Hierbij zomaar wat voorbeelden uit de praktijk. Oma had haar vensterbank vol staan met orchideeën, dus was de vraag een stuk met orchideetakken erin.

Vader zijn oorsprong lag in de tulpbloembollen en de liefde voor de tulp was altijd gebleven, dus werd het een stuk met veel tulpen en veel kleur. De familie koos voor één groot stuk van alle familieleden tezamen om zo de gehele kist te bedekken met een bloemenpracht. Moeder had op haar balkon altijd witte, gele en blauwe viooltjes. Daarom kozen de kinderen voor een afscheidsstuk in die kleuren. Een hart van bloemen met op het lint de tekst: In liefde gedragen, in liefde losgelaten.

Er is zoveel mogelijk in een afscheidsstuk, groente uit eigen moestuin, gereedschap, muziekstukken, of gewoon iets wat zo kenmerkend was voor die persoon. Door samen te praten, herinneringen op te halen kan er zoveel naar boven komen om er een mooi passend stuk van te maken.

Hieronder een klein lijstje van een aantal soorten, kleuren en hun betekenis. De anemoon staat voor eerlijkheid. Een roze anjer zegt ‘ik zal je nooit vergeten’ en een witte staat voor ‘liefdevol’. De fresia symboliseert vertrouwen, net als de iris.

De witte lelie staat voor puurheid. Rode rozen symboliseren liefde en gele vriendschap. Roze rozen drukken liefde uit en witte rozen zuiverheid. Witte en rode rozen staan tevens voor verbondenheid. De zonnebloem staat voor kracht.

De bloemenkleur rood staat voor liefde, warmte, kracht. Roze staat voor tederheid, teerheid, ingetogenheid. Wit staat voor puurheid, eenvoud. Geel staat voor, energie, kracht, warmte. Oranje symboliseert warmte, gezelligheid en optimisme.”

Swolsch Bloemenhuys

Sellekamp 14
(038) 457 90 35
info@swolschbloemenhuys.nl

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden