Marcel Sutedja
Marcel Sutedja Majanka Fotografie.nl

Winnaars Britten Vioolconcours krijgen masterclass

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Het negende Britten Concours, ditmaal voor de violisten, werd afgelopen weekend gehouden in het ArtEZ Conservatorium. Stichting Benjamin Britten Orkesten en ArtEZ, samen verantwoordelijk voor de organisatie, kijken terug op een zeer geslaagde editie waarbij het niveau weer uitzonderlijk hoog was.

Het concours, dat volgens de organisatoren in de loop der jaren een belangrijke positie heeft gekregen in het landelijke concoursveld, telde 43 deelnemers afkomstig uit het hele land. Beide dagen was het bij ArtEZ een drukte van belang. Niet alleen vrienden en familie, maar ook vele andere belangstellenden volgden de presentaties van de jonge strijktalenten. De jury kwam zondag aan het eind van de middag tot de volgende winnaars.

In Categorie I van tien tot en met twaalf jaar ging de eerste prijs naar Marcel Sutedja. “Elke keer dat ik op mijn viool speel, word ik harstikke blij”, aldus de tienjarige Marcel. De tweede prijs ging naar Lidewij Westerhof en de derde naar Pippa Schot. Carmen de la Cruz Tortosa en Charlotte Kouwe wonnen de aanmoedigingsprijs.

In Categorie II van dertien tot en met vijftien jaar kwam Anna Maring als winnaar uit de bus. Anna speelt bij het Haydn Jeugd Strijkorkest en zit in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium. De tweede prijs ging naar Kaya Gür en de derde naar Xander Wassenaar Wagenberg. Lente van Dijk en Dario Hulsing kregen de aanmoedigingsprijs.

In Categorie III van zestien tot en met achttien jaar won Yente Lottman de eerste prijs. Yente speelt al sinds haar vierde viool. Ze speelt in het Nederlands Jeugd Strijkorkest en sinds dit jaar zit ze op de Sweelinck Academie van het Conservatorium Amsterdam. De tweede prijs in deze categorie ging naar Jelte van Putten en Martine Velthuis won de derde prijs.

De winnaars van het Britten Vioolconcours krijgen een masterclass aangeboden van violiste Maria Milstein, die onlangs de Nederlandse Muziekprijs ontving. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 15 april tijdens Britten in Concert, het jaarlijkse grote concert van het Britten Jeugd Strijkorkest in Theater de Spiegel. De eerste prijswinnaars spelen dan solo met ‘het Britten’. Ook de internationaal bekende topviolist Daniel Rowland, bekend van onder meer het Brodsky kwartet, is als solist te beluisteren. Hij verzorgt dit jaar het gastoptreden bij Britten in Concert.

Kaarten voor Britten in Concert zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl.