Afbeelding

Zwolle: vrouw fraudeerde ruim een ton zorggeld

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Ruim 115.000 euro vorderde de gemeente Zwolle terug van een vrouw die via een eigen zorgbedrijf haar broer verzorgde. De vrouw stapte vervolgens naar de bestuursrechter. "Mijn broer heeft alle zorg ontvangen.''

Via haar Enschedese bedrijf Emma Thuiszorg verzorgde zij met zeker vier anderen haar broer in Zwolle. Maar verzekeraar Achmea kreeg argwaan en speelde die gevoelens door naar de gemeente, zei de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Zwolle. Zo stond pand van haar kantoor op een industrieterrein in Enschede te koop. De sociale recherche van de gemeente ging langdurig posten. Maar volgens de raadsman van de zorgverlener postte de recherche nou net op momenten dat het niet goed uitkwam. De uren dat de rechercheurs bij het huis van meneer postten kwam er niemand langs. Dat is vergeleken met de declaraties waaruit blijkt dat die niet kloppen. Een slordigheidje, vond de raadsman van de zus.

In een hoorzitting verklaarde de broer dat ze samen altijd de formulieren ondertekenden. “Mijn zus legde het allemaal uit. En dan tekende ik”, zei hij dinsdag in de rechtszaal via een tolk. Ook hij maakte bezwaar tegen de actie van het college van Zwolle. De gemeente vermoedt dat de man door de zus onder druk is gezet. Zo heeft hij die declaraties samen met zijn zus ingevuld. De gemeente vond het billijk de vordering juist bij de vrouw neer te leggen. Mede omdat het om een familiaire aangelegenheid gaat noemde de vertegenwoordiger van de gemeente dit 'een ernstige zaak'. Het college van burgemeester en wethouders deed ook aangifte van fraude. Volgens de advocaat van de zus hebben diverse getuigen dingen gezegd die ze niet zelf waarnamen. “Ze werden gevraagd om medewerking in een fraudeonderzoek. Niemand weigert zoiets. Door dat vooraf te melden krijg je de getuigen al mee in je verhaal.” Dit onderzoek is volgens hem 'ver onder de maat''. Zijn pogingen een belangrijke getuige uit IJsselmuiden zelf te spreken lukten niet. Volgens een van de rechters had hij die getuige kunnen oproepen voor de zitting dinsdag. De zus benadrukte dat haar broer hulp nodig heeft. “Ik heb dat al die jaren gedaan. En doe dat nog steeds en blijft dat doen. Omdat hij mijn broer is. Ik kan hem niet in de steek laten.”

Vonnis over zes weken.