Afbeelding

Benefietavond Zwolse acrogymnasten; 'het is niet leuk om geld aan mensen te vragen'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Kwalificatie voor de WK Sportacrobatiek was voor Suzanne Mondria (27), Charell Pijfers (21) en Lisanne Pronk (16) van Sportacrobatiek Zwolle het startsein van een zoektocht. Een zoektocht naar een flinke zak geld waarmee ze de reis naar en deelname in Antwerpen (13-15 april) kunnen bekostigen. Ze weten wel waar ze moeten zoeken, maar ‘het is niet leuk om geld aan mensen te vragen.’ Met een benefietavond op 31 maart in de Stilo Sporthal, waar het trio en andere acrobaten hun kunsten laten zien, hopen zij de buidel voor een groot deel te vullen.

“Sportacrobatiek valt niet onder de olympische sporten wat betekent dat de bond geen geld beschikbaar stelt om ons financieel te steunen. De kosten voor het WK zijn rond de 1100 euro per persoon. Naast deze kosten komen de kosten voor het werken met een choreograaf, trainingsstage en extra trainingen er nog bovenop. Om dit alles te realiseren zijn wij genoodzaakt om u om financiële hulp te vragen”, staat in een oproep op sport.talentboek.nl. Via deze website haalde het trio tot dusverre 385 euro op. “We zijn met alles superblij. Alle beetjes helpen”, zegt Mondria.

In dat bedrag van 1100 euro zijn nog niet eens de reiskosten van en naar Antwerpen meegerekend. “Dan heb je het over verblijf, eten en drinken daar en deelname aan het toernooi”, aldus Mondria. “Jaren geleden werd dat nog wel vergoed door de nationale bond, maar nu niet helaas niet meer. Dat maakt het wel erg lastig.”

Naast het grote financiële offer -'ik investeer al mijn spaargeld in acrogym'- kost het de meiden ook veel tijd. Ze trainen in aanloop naar de WK minstens vijftien en een half uur per week. “We ‘pakken’ momenteel alle trainingsuren die er zijn in de Stilo Sporthal.”

Een mooie show

Via Facebook, Instagram en posters (zie foto) op een paar locaties roepen ze mensen op kaartjes te kopen voor de benefietavond, waarop zij hun drie oefeningen (balans-, tempo- en combinatieoefening) aan het publiek zullen tonen. Daarnaast vliegen er luchtacrobaten in doeken door de lucht, tonen andere acrogymnasten hun kunsten en komen er dansgroepen van Diff. “Het wordt echt een mooie show”, belooft Mondria, die blij is dat ze op een dergelijke manier aandacht en geld kan vergaren. "Het is niet leuk om geld aan mensen te vragen."

Concurrentie uit Nederland
Mondria maakt zich op voor haar eerste WK-deelname. Pijfers en Pronk maakten al eens een EK en WK mee. Net als het juniorenduo van Sportacrobatiek Zwolle (Emma Heitbrink/Sanne van Dalfsen) dat afreist naar de WK, wordt het voor het seniorentrio lastig om hun doelstelling, een finaleplaats, te halen. Dat is op voorhand al duidelijk en dat heeft alles te maken met het feit dat er maar één team per land door kan naar de finale en het andere Nederlandse team hoger wordt ingeschat. Dat team haalde vorig jaar al de finale van de EK. "We hopen op een finaleplek, maar dat word echt heel moeilijk. Daar willen we wel echt voor gaan, maar het is een hoog gesteld doel. We hopen in ieder geval drie stabiele oefeningen te laten zien."

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 23 uur geleden