Afbeelding
Eigen foto

Twee Zwolse initiatieven komen samen: zij maken het water schoner

· leestijd 1 minuut Algemeen

HOLTENBROEK - Op de Landelijke Opschoondag, zaterdag 24 maart, is een zeef tegen plastic in het water gelegd bij wijkboerderij De Klooienberg in Holtenbroek. Kanoërs van de Water Schoonmaak Service voeren de zeef naar de boerderij en zetten die dar vast.

Daar vonden twee Zwolse initiatieven elkaar: de ‘Boot met elektrische aandrijving’ door Water Schoonmaak Service Zwolle en de ‘Zeef tegen plastic’ door Thijs en Joost van Rossum, twee jongens van acht en veertien jaar. De ideeën zijn enthousiast ontvangen en gaan samen optrekken.

De zeef werd in het water gelegd met de fluisterboot van de Klooienberg. Na het plaatsen van de zeef stelde de coördinator van de wijkboerderij, Gerbrand Meijer, nog een vraag aan Thijs en Joost: “Kunnen jullie uitleggen wat dit is en waarvoor het bedoeld is?” Waarop Thijs en Joost zeiden: “Dit is de zeef tegen plastic. Die zorgt ervoor dat het plastic dat in het water komt, wordt opgevangen zodat het niet in de zee belandt.”

De zeef is een prototype. Komend jaar wordt er gekeken hoeveel en welk afval de zeef vangt. Waar nodig worden er het komende jaar ook nog aanpassingen gedaan aan de zeef. Daarnaast zijn er plannen om een educatief programma te beginnen over deze beide initiatieven. Want allebei dragen ze bij aan de bewustwording rond zwerfvuil in het water.

Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon, dat ROVA ook voor de gemeente Zwolle uitvoert, wijkboerderij de Klooienberg in Holtenbroek, Travers en Waterschap Drents Overijsselse Delta omarmden de schone ideeën. Met elkaar zijn de partijen aan de slag gegaan om de ideeën samen te brengen en te helpen realiseren