Afbeelding

Eeuwenoude gevelsteen van het Vleeshuis ziet het daglicht weer

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD – Bouwbedrijf Hanzebouw heeft donderdag een eeuwenoude gevelsteen van zo’n driehonderd kilo uit de kelder van het winkelpand aan de Grote Markt 16 getakeld. De steen behoorde ooit toe aan het Vleeshuis (Vleeschhuys) en wordt later dit jaar ingemetseld in een nieuwe toiletgroep in de Grote Kerk.

Het Vleeshuis was, gebouwd tegen de Grote Kerk, de plek waar in de middeleeuwen de verkoop van ossen plaatsvond. De runderen stonden op de nabijgelegen Ossenmarkt en waren afkomstig uit wat tegenwoordig de Duitse deelstaat Hessen is.

De steen als overblijfsel van het Vleeshuis lag lange tijd in de kelder van het winkelpand. Letterlijk op een steenworp afstand van de kerk. Hoe die daar is terechtgekomen, valt niet met zekerheid te zeggen. Stadsgids Gerrit van Dijk heeft wel een idee. “Waarschijnlijk is de steen, toen de toren van de Grote Kerk in de zeventiende eeuw instortte, onder puin bedolven. Vermoedelijk hebben de bouwers van het winkelpand er omheen gebouwd. Niemand zal zo’n zware steen daar zomaar hebben neergelegd.”

Van Dijk heeft er bij Academiehuis Grote Kerk Zwolle op aangedrongen de steen naar boven te laten halen. Met een nieuwe huurder, die binnenkort zijn intrek neemt in het winkelpand, deed zich daartoe bovendien een unieke kans voor, weet ook bestuurslid Bart Schouten van Stichting Grote Kerk Zwolle. “Dat het bergen van deze steen vrijwel samenvalt met de aanstaande verbouwing van het Academiehuis is wat je noemt een ‘gouden moment’. We zijn de eigenaar van de winkel heel dankbaar dat hij de steen aan ons ter beschikking stelt.”

De gevelsteen werd donderdag uiterst behoedzaam met een katrol naar boven gehesen en – verpakt in een houten bekisting – op een karretje de kerk ingereden. Nadat het houten omhulsel was verwijderd viel voor het eerst sinds tijden daglicht op de steen. In de toiletgroep krijgt de steen een plek die slechts een paar meter is verwijderd van de locatie waar hij ooit bij het Vleeshuis zat. “Zelfs na het toilet gaan wordt straks spannend”, zegt Schouten over wat hij ziet als een nieuwe parel in Academiehuis Grote Kerk Zwolle dat een verbouwing ondergaat. Voor Van Dijk is het een extra item dat hij kan opnemen in zijn rondleidingen. “Dat ik de steen straks kan laten zien, maakt het verhaal sterker”, aldus de gids.