Afbeelding

Muzikale duizendpoot werkt mee aan zomers rapnummer

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD – “Waarom zou ik thuis op mijn kamer blijven zingen en gitaar spelen als ik de mensen in de stad ook blij kan maken?”, zegt Jessy Wielink, terwijl hij zijn zonnebril afzet. De jonge Zwolse singer-songwriter heeft zin in de zomer en vrolijke gezichten. Menigeen kent hem van optredens in de horeca en anderen herkennen hem wellicht als voormalig straatmuzikant. Momenteel werkt hij echter mee aan een zomers rapnummer.

Rap? “Ja rap, herhaalt Jessy nog maar eens wat hij zojuist heeft gezegd. Beseffende dat dit nogal afwijkt van de pop- en folk-nummers die hij doorgaans vertolkt. Een genre waarin zijn ‘kampvuurstem’, zoals hijzelf zijn warme en heldere stem typeert goed tot zijn recht komt. “Ik ga zelf niet rappen hoor. Dat doet Jasper, een vriend van mij. Ik speel de gitaarpartijen in.” Jessy haalt zijn smartphone te voorschijn en laat een stuk van het nummer, waar nog volop aan wordt geschaafd, horen.

Refrein

Het wordt frisse rap met een ’s zomers refrein aldus Jessy. Als je dat refrein zo pakkend maakt dat het bij de luisteraar in zijn hoofd blijft hangen, heb je mogelijk een hit te pakken. Rap is van de generatie van nu weet Jessy, die Ronnie Flex en Boef als voorbeelden noemt. Youtube staat er vol mee. Overigens vind je daar ook een aantal van de beste straatmuzikanten aldus Jessy, die daarmee een sprongetje maakt naar zijn eerste jaren als muzikant. Op straat spelen kan heerlijk zijn. Het directe contact met het publiek spreekt Jessy enorm aan. Het helpt je ook om van vooroordelen af te komen. Jessy lachend: “Ik heb mij er altijd over verbaasd wie wel wat geld in het bakje legt en wie niet. De mensen die je belonen voor de muziek zijn niet altijd de mensen van wie je dat verwacht.”

Parels

Onder straatmuzikanten bevinden zich echte parels aldus Jessy. “In New York, Londen, maar eigenlijk in elke grote stad kan je ze aantreffen en niet te vergeten dus op Youtube en andere online-kanalen. Enkele heel grote artiesten zijn op straat begonnen. Zoals bijvoorbeeld Ed Sheeran, die ik als singer-songwriter bewonder.” Zelf is Jessy nu zeven jaar bezig met muziek. Hij geeft gitaarles en leert zelf nog vrijwel dagelijks bij. “Ik luister heel veel naar muziek en heb met andere, vaak oudere, muzikanten samengewerkt. Die hebben allemaal een eigen stijl ontwikkeld en daar kan je altijd wat van opsteken.”

Mensen raken

De covers die Jessy in zijn repertoire heeft, zijn dan ook heel divers. Ben Howard en James Arthur zijn helden van hem. Jessy speelt echter net zo goed nummers van REM, Dire Straits en Santana. “Ik speel eigenlijk alles wat mensen willen horen. Wel is het uiteraard zo dat ik nummers die buiten mijn vaste repertoire liggen eerst moet instuderen.” Het mooiste aan het muzikantenbestaan vindt Jessy dat muziek mensen raakt. “Ik speelde eens een nummer van James Arthur en zag in het publiek een meisje huilen. Na afloop vroeg ik aan haar waarom ze zo emotioneel werd. Het herinnerde haar aan haar overleden vader. Dat raakt mij dan ook weer”, besluit Jessy. Wie met muzikant Jessy in contact wil komen kan een mail sturen naar wielink1@gmail.com.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02