Afbeelding

Achter de schermen van het zevende WijnFestival Zwolle

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) Zondag 3 juni 2018 is het Grote Kerkplein in Zwolle het Grote Wijnplein. Van heinde en verre trekken wijnliefhebbers naar dit plein om zich te laten verwennen door een internationaal gezelschap van wijnproducenten. Dit had initiator Arjan Broekman, uitbater van het Wijnhuis Zwolle, zeven jaar geleden niet kunnen vermoeden.

Broekman en wijn, het is een geprezen combinatie waar de stad Zwolle inmiddels ook de vruchten van plukt. Zijn wijnfestival mag zich rekenen tot een van de paradepaardjes binnen de branche. Het kan snel gaan. Broekman: “De tijd vliegt. Dit jaar al de zevende editie van een festival dat jaarlijks voor mij ook een nieuwe uitdaging is. Niets gaat op de automatische piloot want niets is hetzelfde. Het vinden van de juiste standhouders, welke wijnproducenten kunnen dit evenement van iets extra’s voorzien en wie wil want Zwolle heeft in het buitenland een andere uitstraling dan bijvoorbeeld Amsterdam. Wat mij de afgelopen jaren is opgevallen, ook ontzettend is meegevallen, is het feit dat als men zelf een keer op het Grote Kerkplein is geweest, er met veel respect en waardering over de locatie wordt gesproken.” De visie van Broekman houdt ook in dat variatie in aanbod voor hem een absolute must is. “De wereld van wijn is volop in beweging. Naast de traditionele productie is er sprake van een nieuwe lichting; producenten met andere richtlijnen, waar ook een dalend alcoholpercentage van belang is. Mijn passie ligt met name bij de Duitse wijnen. Minder alcohol is een nieuwe stroming naast de bestaande productieprocessen. Licht alcoholisch kan wel degelijk elegant van smaak zijn en het leidt geenszins tot een spanningsveld tussen traditie en nieuwe ontwikkelingen.”

PBN Music & Events

Het organiseren van een hoogwaardig wijnevenement vraagt, naast passie, ook om samenwerking met gelijkgestemden. De reden dat Het WijnFestival door de jaren heen ook een echt Wij-Festival is geworden. Zo werkt Broekman al vele jaren samen met een andere Zwollenaar, Wim ten Hove van PBN Music & Events. Als het om evenementen gaat, staat dit duo garant voor ‘twee zielen, een gedachte’. Ten Hove: “Arjan ken ik al vanuit zijn Proeflokaalperiode. Onder het genot van een drankje filosofeer je met elkaar en ontstaan ideeën. Moederdag, Tandemdag of het aanleggen van een stadsstrand pal voor zijn kroeg. Van de nood een deugd maken. Niet alleen denken, vooral doen en kijken waar het schip strandt. In de praktijk is best veel mogelijk. Zo ook het WijnFestival waar ik vanaf het begin met mijn bedrijf bij betrokken ben. Wat wij doen? Alles behalve de wijn. Het regelen van licht, geluid en muziek, meubilair, plaatsen van een grote tent met alles erop en eraan, de wijnglazen niet te vergeten – zojuist voor de zekerheid maar 800 extra glazen besteld, nee plastic is taboe – teveel om te benoemen. Heel spontaan heb ik een promotiefilm laten maken om het festival nog breder in de markt te zetten. Prima idee, zei Arjan als hij maar niet hoeft te figureren in die film. Gelukkig had Judith, een van de medewerkers, geen probleem om het evenement met veel enthousiasme en zonder uitgeschreven teksten aan te prijzen. Het leuke aan samenwerken met Arjan is dat wij beiden met veel passie naar dit festival toeleven.”

Het 7e WijnFestival Zwolle begint zondag 3 juni 2018 om 12.00 uur. Naast de vele buitenlandse inbreng wordt er tevens door meerdere lokale bedrijven aan meegewerkt. Tijdens het festival worden er 6 masterclasses gegeven. Inschrijven voor deelname (€ 25,00 p.p.) kan via het Wijnhuis of info@wijnhuiszwolle.nl . Ondanks het succes van de afgelopen jaren wil Broekman zijn evenement beheersbaar en intiem houden. “Geen uitbreiding rondom de kerk maar heerlijk familiair en de kwaliteit weten te behouden. Dat bezoekers na dit festival met een wouwgevoel huiswaarts keren. Daar doen we het voor.” Oh ja, weekmagazine VIVA komt ook om jonge moeders te interviewen. Om in VIVA-termen te blijven: anywine for anybody

www.wijnfestivalzwolle.nl

www.facebook.com/wijnfestivalzwolle

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30