Afbeelding

Spits Youp en doelman Dominic strijden om heldenrol bij Berkum in apotheose

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Met een dropkick voor de eeuwigheid eist Youp Kok zaterdag de hoofdrol op in de apotheose van de hoofdklasse B. Door zijn doelpunt, en door de prima keepende Dominic van Hoof, speelt Berkum gelijk tegen Genemuiden (1-1) en plaatst het zich voor de nacompetitie. Spannend om het kampioenschap wordt het nimmer. Eemdijk wint namelijk met 0-2 op Urk en is daardoor niet meer in te halen.

“Hij vertrekt na dit seizoen, maar hopelijk kan hij nog wat moois laten zien”, roept speaker Martin Verdoorn om als Youp Kok twintig minuten voor tijd het veld inkomt voor Mark Bloemendaal. De wedstrijd krijgt in die fase steeds meer een 'open' karakter, ruimtes op het veld worden groter en aangezien voor Genemuiden de tijd begint te dringen, zet die ploeg de poorten enigszins open en speelt het steeds meer alles of niets. Als de 0-2 voor Eemdijk sportpark De Vegtlust bereikt wordt duidelijk dat het kampioenschap er niet meer inzit, maar voor Genemuiden verandert dat niets. Die ploeg moet winnen om het seizoen nog een staartje te geven, Berkum heeft aan een punt genoeg.

Een kans van Johnsen Bacuna, die zich goed vrijspeelt maar haastig over lobt, is de opmaat naar het moment van Youp. Youp is een echte Berkummer, maar besloot dit seizoen om na zeventien jaar elders te kijken. Om wekelijks aan spelen toe te komen vertrekt hij naar tweedeklasser SVI. Tuurlijk baalt hij van het feit dat hij in de seizoensfinale op de bank moet beginnen, maar verrassen doet hem dat niet. Youp kent zijn plaats, in de schaduw van vleugelspelers Chris van der Meulen en Johnsen Bacuna, de sterren van het team. Hij wisselt dit seizoen de spitspositie af met Mark Bloemendaal, zoals hij eigenlijk nooit een onbetwiste basisspeler is geweest bij zijn club. Soms zorgde dat wel eens voor frustratie, maar op deze middag is daar geen ruimte voor. Deze middag wil hij zijn club gewoon helpen, het liefst met een doelpunt. “Ik had wel zoiets van: 'als ik hem krijg, ga ik schieten'.” Erg lang hoeft Youp niet te wachten voordat hij die kans krijgt. En aarzelen doet hij ook niet als de bal in de 84ste minuut voor zijn voeten belandt in het strafschopgebied. Met een dropkick voor de eeuwigheid schenkt Youp zichzelf een prachtige herinnering en Berkum een plek in de nacompetitie. Veel lekkerder dan dit kun je ze niet raken, beaamt de spits.

Dat Genemuiden in de negentigste minuut langszij komt zorgt nog voor de nodige spanning en is een klein smetje op het deze middag smetteloze blazoen van doelman Dominic van Hoof, die geheel terecht wordt verkozen tot man van de wedstrijd. Hij is deze middag de plaaggeest van Genemuidens topscorer Omar Kavak (28 goals), die zijn strafschop in de eerste helft door Van Hoof uit de hoek ziet worden getikt. Twintig minuten voor tijd verricht Van Hoof opnieuw een wereldredding als hij Kavak in een één-tegen-één-situatie de baas is.

 Youp Kok na zijn doelpunt