Afbeelding

Wat is (lage) rugpijn?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Oorzaken van terugkerende (lage) rugpijn.
In veel gevallen beginnen de klachten onschuldig door bijvoorbeeld een keer door je rug gaan na een dag werken in de tuin of tijdens een hevige niesbui. Echter, naarmate de jaren vorderen worden de klachten steeds heftiger en beheerst de rugpijn een groot deel van het dagelijks leven. De exacte oorzaak is meestal onbekend; uit recent internationaal onderzoek blijkt dat in 95 procent van de gevallen er geen verklaring is voor de klachten. MRI- en CT-scans zijn vaak nutteloos; de afwijkingen die gezien worden, bijvoorbeeld degeneratie (slijtage), komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder (lage)rugpijn.

Behandeling van chronische (lage) rugpijn.

Bijna alle chronische rugpijn patiënten hebben een lange behandelhistorie en zijn al bij diverse zorgverleners onder behandeling geweest. (Bijvoorbeeld bij de huisarts, (manueel)fysiotherapeut, neuroloog, psycholoog, chiropractor, pijnarts, reumatoloog etc..).

Veel patiënten zijn gelukkig prima te helpen met uiteenlopende therapieën bij de bovenstaande zorgverleners. Wanneer dit niet het geval is dan komt de patiënt in aanmerking voor een revalidatieprogramma. Vaak zien we dat de kwaliteit van leven naarmate de jaren met rugpijn vorderen drastisch achteruit gaat. Werken, sporten en bewegen lukt niet of nauwelijks meer omdat er teveel reactie is na of tijdens de inspanning.

Het vertrouwen in het eigen lichaam wordt aangetast. In veel gevallen is er sprake van angst om te bewegen. Dit heeft negatieve gevolgen voor het dagelijks leven. De (spier)conditie wordt minder en de periodes zonder pijn worden steeds korter of verdwijnen zelfs helemaal. Het is logisch dat dit invloed heeft op iemand zijn gemoedstoestand. Pijn kost veel negatieve energie en zin in sociale activiteiten wordt beperkt. Een gevolg hiervan is onbegrip van het gezin, vrienden en familie dat tot vervelende situaties kan lijden. Kortom de pijn staat centraal en de wereld daarom heen wordt steeds een stukje kleiner. We spreken van een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Revalidatieprogramma chronische (lage) rugpijn.
De behandeling van chronische lage rugpijn is complex. In veel gevallen is er meer nodig dan alleen een fysiotherapeut of pijnbestrijding. Bij revalidatiecentrum Nordic Health zijn diverse specialisten actief die samen met de patiënt de klachten inventariseren en een doelgericht op maat gemaakt behandelplan opstellen.
Het revalidatieprogramma bij chronische (lage) rugpijn wordt door alle zorgverzekeraars vergoed uit de basisverzekering. Hier heeft de cliënt wel een verwijzing nodig voor poliklinische revalidatie van de huisarts, bedrijfsarts of behandelend specialist. Bekijk de 5- stappen van het Nordic Health revalidatieprogramma.
Meer informatie over chronische (lage) rugpijn? Dan kunt u contact opnemen met het Service Center van Nordic Health op telefoonnummer 038-303 18 80 of u kunt mailen naar info@nordichealth.nl

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 8 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 21 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen gisteren
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen gisteren