Afbeelding

Hollandse Nieuwe bij Hans Visscher

Partnerbijdrages

Woensdag 13 juni was het weer zover. Nadat traditiegetrouw het eerste vaatje haring in Scheveningen is geveild, barst het nieuwe haringseizoen los.

Ook bij Visgilde Hans Visscher gaan de Hollandse Nieuwe, vers van het mes, als warme broodjes over de toonbank. De Hollandse Nieuwe is de eerste jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. In de wintermaanden is de haring mager, maar in het voorjaar begint de haring te groeien. De haring kan, in gunstige omstandigheden, elke dag 2 procent eten. Als het vetpercentage minimaal 16 procent is, begint de periode waarin op de Hollandse Nieuwe wordt gevist. Deze haring mag officieel Hollandse Nieuwe of maatjesharing worden genoemd. De Hollandse Nieuwe kost bij Hans Visscher 2,25 euro per stuk. Vier stuks kosten 7,95 euro. “Het AD is gestopt met de landelijke haringtest. Een goede reden dus om zelf de haring te keuren”, adviseert Hans Visscher.