Afbeelding

De Tolad, een nieuwe vorm van as verstrooien

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Na een crematie zijn er veel mogelijkheden voor asbestemming. Veel mensen vinden verstrooien van de as een mooie gedachte, maar zoeken naar een passende manier. Het team van Meander Uitvaartbegeleiding ziet dat door de TOLAD het verstrooien van as een geheel nieuwe betekenis krijgt.


De tolad is een nieuwe vorm van as verstrooienDe TOLAD is een wandelstaf die gevuld is met de as van een dierbare. Bij elke stap die ermee wordt gezet kan er een kleine hoeveelheid as aan de onderkant van de staf worden losgelaten. De TOLAD maakt het dus mogelijk om tijdens een wandeling geleidelijk as te verstrooien. Op deze manier gebeurt dat subtiel, waardig en is het veilig voor alle weersomstandigheden.


Stap voor stap afscheid nemen
Op een zelf-gekozen moment en plaats kunnen de nabestaanden een wandeltocht met de TOLAD maken. Bijvoorbeeld over een pad waar mogelijk dierbare herinneringen aan de overledene liggen. Een pad met betekenis. De TOLAD gaat van hand tot hand, waarbij met elke stap de verhalen, gedachten en herinneringen worden gedeeld. Bij elke stap wordt een beetje as verstrooid en wordt de TOLAD lichter. De wandeling met de TOLAD is een mooi ritueel, waarbij de as van de overledene met respect, aandacht en betrokkenheid wordt verspreid. Een ritueel van deze tijd.


Persoonlijk ritueel
De TOLAD is een middel om een eigen ritueel rond de verstrooiing te creëren. Dit ritueel kan worden ingericht zoals men zelf wil. Vaak wordt de wandeling gemaakt met meerdere mensen, zodat iedereen aan de verstrooiing kan bijdragen. Naarmate de TOLAD lichter wordt kunnen ook kinderen een stap zetten. De kartonnen TOLAD kan makkelijk beplakt worden met briefjes, tekeningen en teksten. Er is veel mogelijk tijdens de wandeling. Gaande de route kan er bijvoorbeeld een moment worden gekozen om in een kring te zitten en verhalen te vertellen. Het is ook mogelijk met de TOLAD een deel van de as in Nederland en een deel in het buitenland te verstrooien.

Onze uitvaartbegeleiders Brenda, Ariënne of Astrid kunnen helpen om de wandeling in te richten. Er is altijd volledige controle over de wandeling, ook na een aantal stappen kan de wandeling afgebroken worden en later vervolgd.

Wilt u meer informatie: neem een kijkje op www.tolad.eu of neem contact met ons op (038-4536320)

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 5 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden