Afbeelding
Eigen foto

Frion-medewerkers ontvangen certificaat

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tientallen Frion-medewerkers van de ouderenlocaties Holtrust, Middelhorst en Werkeren hebben vrijdag 6 juli hun certificaat voor de scholing ‘De ouder wordende cliënt’ van het Deltion college in Zwolle ontvangen.

Het is de eerste lichting van een scholing die speciaal op maat is gemaakt om beter te kunnen inspelen op lichamelijke problemen van ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere omgaan met vallen, dementie en flink wat andere aandoeningen als ook het meten van bijvoorbeeld bloeddruk, ademhaling en temperatuur. Door de grotere kennis kunnen medewerkers ook beter signaleren of het goed is om een huisarts in te schakelen. Daarvoor was speciaal aandacht in de cursus; hoe signaleer je of het nodig is en hoe vertel je de huisarts goed wat er aan de hand is? Zodat je niet meer zegt ‘Jan is anders dan anders’, maar precies kunt uitleggen wat je ziet. “En dat heeft gelijk effect”, volgens Frion. “Een huisarts was bijvoorbeeld de eerste keer verbaasd toen collega’s belden en zo goed voorbereid en inhoudelijke informatie konden verstrekken.”

De cursus past in de koers van Frion om steeds in te spelen op wat cliënten nodig hebben, om de kwaliteit van zorg hoog te houden. Veel medewerkers zijn agogisch goed onderlegd. Maar er wonen steeds meer oudere cliënten bij Frion waardoor de behoefte ontstond aan meer kennis van fysieke problemen. De standaardcursus paste niet goed bij de vraag van de teams. Daarom is samenwerking gezocht met Deltion, om een cursus op maat te ontwikkelen. Die is specifiek gericht op omgaan met lichamelijke problemen van ouder wordende mensen met een beperking. De scholing bestaat uit zeven dagdelen les en eindigt met een presentatie over een zelfgekozen onderwerp dat het meest boeit.

Frion: “Medewerkers zijn enthousiast over de cursus. Ze zien het als een kans zichzelf te ontwikkelen en hebben meer kennis en zelfvertrouwen op dit gebied. Mooi is ook dat de verschillende teams samen met hetzelfde bezig zijn.”

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 7 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 20 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 23 uur geleden