Afbeelding

Handelaar in tabletteermachines wordt vrijgesproken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE(JPZ) – De politie dacht dat hij bezig was met het opzetten van een drugslab. Maar de rechtbank sprak de 34-jarige Zwollenaar Leon K. dinsdag vrij. Hij had tabletteermachines in bezit met sporen van mdma erop.

Mdma is de werkzame stof in xtc. Met de machines zouden xtc-pillen gedraaid kunnen worden. De politie kreeg in februari 2014 tips dat er een drugslab in een loods in de Zwolse Baileystaat stond. Buiten stonden vaak auto's met buitenlandse kentekens en rond het pand werd veel met blauwe vaten gesjouwd. Bij de inval trof de politie onderdelen aan van machines en chemicaliën die bij de productie van synthetische drugs gebruikt kunnen worden. Ook werd in een loods aan de Telfordstraat binnengetreden. Leon K. werd ook in verband gebracht met drugslaboratoria in Baarn en Nijeveen die in 2011 en 2013 zijn opgerold. De man werd vervolgens vervolgd voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs in Zwolle. Maar in de loodsen is niet één pil aangetroffen.

K. handelde in die machines, was zijn verklaring. En dat is vermoedelijk de reden dat resten van mdma op een van de machines is aangetroffen. Mogelijk zijn eerder met die machine xtc-pillen gedraaid. De rechtbank vond deze verklaring geloofwaardig genoeg. De paar pillen die in zijn auto waren aangetroffen, waren voor eigen gebruik, had K. verklaard. Ook dat is geloofwaardig genoeg. De rechters achten niet zonder meer een verband bewezen tussen de vermeende voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs en het bedrijfje van K. Daarom is hij vrijgesproken.

Tegen de man was twaalf weken cel waarvan tien weken voorwaardelijk geëist. Het OM kan nog in beroep tegen de uitspraak.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden