Afbeelding
Pedro Sluiter

Beiaards vallen in de prijzen

Algemeen

ZWOLLE - In het kader van de honderdste verjaardag van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV) vindt een aantal landelijke activiteiten plaats.

De Zwolse Beiaard Stichting en Beiaardkring Kampen hebben een internationaal interpretatieconcours georganiseerd. Op 6 juli werden vijf finalisten op de Peperbus in Zwolle en op de Nieuwe Toren in Kampen beoordeeld op het kunnen omgaan met deze twee in karakter geheel verschillende carillons. Op de Peperbus werden originele beiaardcomposities gespeeld, waaronder het verplichte werk ‘Centenary Bells’: een nieuwe in opdracht door Leo Samama geschreven compositie. In Kampen klonken bewerkingen van muziek uit de barok-/klassieke periode.

De Japanner Toru Takao won de eerste prijs van 2.500 euro, Tommy van Doorn werd tweede, Jasper Stam derde, de Canadees Jonathan Lehrer vierde en Vincent Hensen vijfde.

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen heeft de prijzen uitgereikt in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen. De jury bestond uit Arie Abbenes (voorzitter), Koen Cosaert (Mechelen), Ellen Dickinson (Yale), Frans Haagen en Bernard Winsemius.