Afbeelding

Leemans en Van Crooij samen op avontuur en op zoek naar een huis in Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

EPE - Scoren tegen PEC Zwolle lijkt deze zomer een belangrijk punt te zijn bij het aantrekken van nieuwe spelers. Want net als Mike van Duinen hebben ook Clint Leemans (22) en Vito van Crooij (22), die overkomen van VVV-Venlo, afgelopen seizoen een doelpunt gemaakt tegen PEC. "Fijn om hier te zijn."

Op het schitterende complex van SV Wissel, de club is op trainingskamp in Epe, maken de twee hun eerste meters in Zwolse dienst. Leemans en Van Crooij hebben voor respectievelijk drie en vier jaar getekend.

Leemans is blij dat het lange wachten er opzit. Al in februari van dit jaar krijgt de in Veldhoven geboren middenvelder het sein van zijn zaakwaarnemer dat PEC interesse in hem heeft. "Het hing al een beetje in de lucht. Vorige maand heb ik gesproken met trainer John van ’t Schip en technisch directeur Gerard Nijkamp. Zij gaven mij het goede gevoel." Liever was Leemans, eerder actief voor PSV, meteen aangesloten bij het begin van de voorbereiding. "Maar dan gaan ook andere dingen spelen zoals de houding van VVV en de transfersom." Pas afgelopen woensdag zijn de laatste formaliteiten afgerond.

Leemans en Van Crooij zijn als duo gekocht. Laatstgenoemde is trots op zijn overgang, maar hij heeft ook een dubbel gevoel. Het is voor het eerst dat hij zijn geliefde Venlo verlaat. "Ik heb nog nooit voor een andere club gespeeld.” Mede daarom is de Limburger, wiens broer Delano in het seizoen 2011/12 al in Zwolle onder contract stond, blij met de aanwezigheid van Leemans. "Dat maakt het wel bijzonder."

Het duo heeft in Venlo een goede band met elkaar opgebouwd. Ze vierden samen het kampioenschap in de Jupiler League in 2017 en de handhaving in de eredivisie afgelopen seizoen. In Zwolle gaan ze samen op zoek naar een huis. Leemans: "Daar mag Isaak (Teunis, teammanager) voor zorgen."

De eerste indrukken van PEC zijn positief. "Fijne mix van jonge en oudere spelers, zoals Van Duinen, Diederik Boer en Bram van Polen", vindt Leemans, die met Gustavo Hamer en Zian Flemming oude bekenden treft. "We kwamen elkaar in de jeugd vaak tegen. Gustavo bij Feyenoord en Zian bij Ajax. Leuk om dan nu teamgenoten te zijn."

Met Leemans (tien) en Van Crooij (vijf) haalt PEC Zwolle doelpunten in huis. Beiden staan bekend om hun goede vrije trap. Afgelopen seizoen scoorde Leemans in Venlo tegen PEC (1-1), in Zwolle deed Van Crooij hetzelfde (ook 1-1). De club is verder nog op zoek naar een linksbenige centrale verdediger met voetballende potentie. Daar tegenover staat dat er eerst verkocht zal moeten worden voordat er weer geinvesteerd kan worden. Ryan Thomas, Younes Namli en Kingsley Ehizibue lijken de aangewezen spelers om een stap hogerop te maken.