Jeroen van Leeuwen in het Mac3Park stadion.
Jeroen van Leeuwen in het Mac3Park stadion. Pedro Sluiter

Van Leeuwen begint aan reis door voetbalwereld

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Na in vijftien jaren te zijn opgeklommen van stagiair tot directeur bij SportService Zwolle begint Jeroen van Leeuwen deze zomer aan zijn nieuwe baan als algemeen manager bij PEC Zwolle. Als het aan hem ligt is dat niet het eindstation, maar 'slechts' de start van zijn reis door de voetbalwereld. "Ik ben wel een ambitieus mannetje."

Vanaf 2014, toen hij werd benoemd als directeur bij SportService Zwolle, keek hij vanuit zijn kantoor in de Tesselschadestraat wel eens schuin naar de overkant, naar wat eerst het IJsseldelta stadion heette en nu het Mac3Park stadion. “Dat zou wel een prachtige club zijn voor een volgende stap”, zei Van Leeuwen twee jaren geleden in een interview met deze krant. Dat Van Leeuwen de functie van algemeen manager nu 'een unieke kans en prachtige uitdaging', maar geen droombaan noemt, zegt veel over de ver reikende ambities van de voetbalgekke Zwollenaar.

“Een vriend zei laatst tegen mij dat dit misschien wel de start is van mijn reis door de voetbalwereld. Dat vond ik wel mooi”, zegt Van Leeuwen ergens halverwege het gesprek in stadscafé Blij, waar we ondanks de stralende zon binnen zitten. Een vol en kakelend terras is nu eenmaal niet de beste plek voor een interview. Een interview dat plaats heeft op de dag dat de Raad van Toezicht zich gaat buigen over zijn opvolging bij SportService Zwolle.

In vijftien jaren tijd heeft Van Leeuwen de instantie zien uitgroeien van een drie man tellende organisatie die in de kantlijn van de sport een bescheiden adviseursrol vertolkt tot steun- en adviespunt voor sportverenigingen in Zwolle, 'bruggenbouwer' en initiatiefnemer van vele beweegactiviteiten. Het biedt nu werk aan 44 mensen.

Dat iemand met zijn ambities de voorbij rijdende trein die PEC Zwolle heet, niet laat passeren, spreekt voor zich. Al was hij de, door hem zelf al langer, geplande reis door de voetbalwereld idealiter een jaar later gestart. “We zitten nu met SportService Zwolle in een goede flow. Het voelt een beetje als oogsten na een lange periode zaaien.” In die periode heeft SportService menig vereniging er weer bovenop geholpen of bijgestaan en gestuurd in een fusieproces. Een periode waarin verenigingsadviseurs, buurtsportcoaches en sportmarkmanagers gangbare termen zijn geworden en sportverenigingen zich bewuster zijn geworden van hun verantwoordelijkheden en mogelijkheden.

“Wij zijn beter in staat om vanuit het perspectief van de verenigingen te denken. We proberen het samen te doen en dat lukt nog niet overal. Maar ik heb wel het gevoel dat er een soort van partnerschap is met verenigingen. Kijk naar de ontwikkeling bij SVI, van clubhuis naar buurthuis. Daar zijn we direct bij betrokken. We hebben de handbalfusie geleid en nu die bij het badminton. Dat is rol die SportService Zwolle past.”

Maatschappelijke rol sportclubs

Kijkend naar de toekomst denkt Van Leeuwen dat SportService nog verder kan groeien in deze rol. “Er liggen veel vraagstukken bij sportclubs, waar professionaliteit voor nodig is. De vereniging moet bijgestaan worden in het verder kijken dan hun rol van sportclub. Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden die hebben aangetoond dat je als sportvereniging een enorme kracht hebt, als je buiten de gebaande paden treedt. Er zijn ook verenigingen die zeggen: wij hoeven die maatschappelijke rol niet. Dat moet je ook gewoon accepteren.”

Het stimuleren van sporten en bewegen door zo veel mogelijk mensen hierbij te betrekken en het benutten van de maatschappelijke rol van sport, is één van de drijfveren die Van Leeuwen ook in zijn functie bij PEC Zwolle van pas gaan komen. “PEC Zwolle is enorm gegroeid de laatste jaren, maar het is nog niet klaar. Als je ziet hoe sterk de regio Zwolle is geworden, dan liggen daar nog enorm veel kansen. Vanuit SportService heb ik daar wel gedachten over en netwerken die ik daar voor kan gebruiken.”

Verbinding met supporters

Als algemeen manager heeft Van Leeuwen bij PEC een brede functie. “Supporterszaken, veiligheid, wedstrijd organisatie, facilitair. Om het heel makkelijk uit te leggen: alles wat niet technisch, commercieel of financieel is, komt op mijn bordje. De verbinding met de supporters is daarin erg belangrijk. Wat maakt dat supporters elke week naar het stadion komen om PEC aan te moedigen? En hoe kun je ervoor zorgen dat die mensen niet één keer in de twee weken aan PEC worden verbonden, maar elke dag het PEC Zwolle-gevoel ervaren.”

Van Leeuwen kan niet wachten om, rondom de eerste competitiewedstrijd, te beginnen bij de club waar hij als kind al op de tribune zat en waar hij ook nog twee seizoenen mocht dromen van een loopbaan als prof. De honger van 'het ambitieuze mannetje' is voorlopig gestild, maar dat de reis niet stopt bij PEC Zwolle, moge duidelijk zijn. “Uiteindelijk streef ik naar het hoogste. Dat zal ik bij PEC Zwolle doen, en de volgende stap zal er ook weer één omhoog moeten zijn. Maar ik wil eerst genieten en me volle bak inzetten voor PEC Zwolle. Daar heb ik heel veel zin in. En daar liggen ook genoeg uitdagingen waar ik m'n energie in kwijt kan. Ik kijk er echt naar uit.”