PEC Zwolle-Excelsior (Genreau)
PEC Zwolle-Excelsior (Genreau) Frank van Hienen

In schaduw van opvallende aanwinsten speelt kleine Australiër slim tussen de linies

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

WIJTHMEN – In de schaduw van Zian Flemming en Gustavo Hamer, recordaankoop Mike van Duinen en de twee kersverse VVV-aanwinsten Clint Leemans en Vito van Crooy, maakt ook Denis Genreau weer de nodige minuten in de 'basiself' van PEC Zwolle. De kleine middenvelder wordt tijdens het spel nog al eens over het hoofd gezien, maar is tot dusverre wel een gewaardeerde kracht voor trainer John van 't Schip.

Net als eerder in de week tegen SV Meppen (2-5 verlies) start Genreau is de basis en wordt hij in de tweede helft, samen met andere beoogde basisklanten, naar de kant gehaald. Veel handtekeningen hoeft de negentienjarige Genreau niet uit te delen na de 5-0 zege tegen Excesior op het piekfijne veld van vv Wijthmen, dat voor het tweede jaar op rij gastheer is van de selectie van PEC Zwolle. Na de wedstrijd van een week eerder tegen FC Dalfsen was dat wel anders, toen hij met een halve omhaal de show stal. Dat laatste is niet kenmerkend voor de in Frankrijk geboren Australiër, die vaker een dienende rol vertolkt en het meer moet hebben van zijn vechtlust, inzicht, rust aan de bal en loopvermogen.

Natuurlijk zou hij de bal graag vaker willen hebben, en wie zijn balcontacten in de wedstrijd tegen Excelsior onder de loep neemt, ziet waarom. Genreau is weliswaar opgesteld als rechtsbuiten en probeert het ook wel een paar keer 'buitenom', maar heeft de kwaliteiten van een middenvelder, een verbindingsspeler. Hij speelt slim tussen de linies en verplaatst de bal telkens snel, veelal zonder franje, naar het volgende station. Niet geforceerd op zoek naar de splijtende pass en de heldenrol, maar spelend in dienst van het team. “Natuurlijk wil je de bal zo vaak mogelijk, maar ik wil spelen voor het team. Dat is wat middenvelders doen en dat is wat iedereen zou moeten doen. Als ik mijn werk doe zonder de bal is dat ook okee”, licht Genreau toe.

Dat klinkt John van 't Schip als muziek in de oren. “Hij hoeft niet altijd aan de bal te komen. Hij moet in positie staan. Als hij dan twee spelers aan zich bindt, ontstaat er elders weer ruimte en komen er mensen vrij, Kingsley op rechts bijvoorbeeld”, zegt de trainer, die Genreau kent van zijn tijd bij Melbourne City. Daar liet hij hem twee seizoenen geleden debuteren in de hoofdmacht. De opvolger van Van 't Schip zag het niet zo in Genreau zitten, en de middenvelder is dan ook dolblij dat de City Football Group, eigenaar van de club, hem in Europa wilde stallen.

“Hij speelt hier een jaar op huurbasis, dus het kost ons niet veel. We geven hem de kans om zich hier verder te ontwikkelen”, zegt Van 't Schip, die Genreau een multifunctionele speler noemt. “Hij heeft van alles wat: hij kan tussen de linies spelen, vanuit het middenveld naar voren (hij heeft diepgang en wil voor de goal komen), maar hij zou ook wat meer verdedigend kunnen spelen. Denis is in ieder geval een speler voor een elftal dat tracht te voetballen."

Voor Genreau is het spelen in Europa een droom die uitkomt. "Sinds ik jong ben, wilde ik al naar Europa", zegt Genreau, die geniet van elke training en elke wedstrijd. De beleving van de sport noemt hij geweldig. "Er is hier veel meer passie voor het voetbal dan in Australië. Vooral bij de fans. Ik kijk er naar uit om veel voor ze te spelen komend seizoen." Op welke positie, dat zal hem eerlijk gezegd een worst wezen. "Ik wil gewoon zoveel mogelijk spelen en ga mijn stinkende best doen."

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13