Afbeelding

'Ongeluk in lugubere zaak niet uit te sluiten'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 39-jarige Mark de G. die ervan verdacht wordt het lichaam van een vriend in stukken gehakt te hebben, blijft vastzitten. Aangetroffen sporen in de woning kunnen wijzen op moord, maar ook op het verhaal van De G. dat er sprake was van een ongeluk, zei de officier van justitie dinsdag.

Voor een volle rechtszaal verscheen De G. voor het eerst in deze strafzaak. De voorgaande pro-formazitting liet hij nog verstek gaan. Hij was er omdat de rechtbank hem door de parketpolitie uit zijn cel had laten meebrengen. “We willen u graag eens in de ogen aankijken”, zei de voorzitter. In een tweede zaal volgden familie en vrienden van de verdachte het verloop van de zitting. In de kruipruimte van de woning van De G. is in februari het lichaam van een goede vriend van hem teruggevonden. Het was in stukken gehakt. De familie van het slachtoffer bracht de politie op het spoor van De G. Hij was immers degene die de inmiddels vermiste man voor het laatst gezien had.

Het OM verdenkt hem van moord, maar De G. zelf heeft verklaard dat het slachtoffer zichzelf per ongeluk heeft neergeschoten in de woning na een worsteling. Zijn vriend vond een pistool in de woning en richtte het op zijn hoofd. De G. wilde het afpakken en er ontstond een worsteling die eindigde met een knal. “De aangetroffen sporen passen heel goed in beide scenario's”, zei de officier van justitie.

Het OM laat onderzoeken op welke afstand het pistool is afgegaan. Met name uit dat onderzoek kan blijken welke van de twee scenario's het meest geloofwaardig is. In een reconstructie in de woning ziet hij niets. De officier verwacht niet dat dit een van de versies van het voorval zal uitsluiten. Op de vraag wat er precies is gebeurd, wilde De G. niet ingaan. “Hoe vaak moet ik dat nog doen?” Volgens zijn advocaat Roel van Faassen heeft de verdachte zich niet kunnen voorbereiden. Maandagmiddag hoorde hij pas dat de rechtbank zijn aanwezigheid in de zaal wenste. Wel zei de verdachte openheid van zaken te geven op een verhoor dat binnenkort plaats heeft.

Op 9 oktober gaat de strafzaak verder met een regiezitting.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59