Afbeelding

Zwols essenhout is beschikbaar voor nieuwe Zwolse producten en projecten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Stichting Zwols Essen stelt sinds vrijdag het eerste deel van hoogwaardig Zwols essenhout in Herfte beschikbaar voor nieuwe producten of projecten binnen Zwolle, zoals gevels van woningen of tafels.

Het hout is inmiddels gezaagd en gedroogd. In totaal wordt ongeveer 300 kuub hoogwaardig Zwols essenhout klaargemaakt voor verkoop aan Zwolse bedrijven, instellingen en inwoners. “Dat de bomen als lokale grondstof op deze schaal lokaal beschikbaar worden gemaakt, is uniek in Nederland”, schrijft de gemeente in een persbericht.

Vanwege de schimmelziekte essentaksterfte zijn in het winterseizoen 2017/2018 met een grote inzet van materieel en menskracht ongeveer 1.800 essen gekapt. Met de samenwerking met de Stichting Zwols Essen wil de gemeente Zwolle het vrijkomende hout duurzaam bewerken en hergebruiken, en daarmee de circulaire economie bevorderen met behulp van initiatieven uit de stad.

Wethouder William Dogger: “We prijzen ons gelukkig met de Stichting Zwols Essen als partners voor het verwerken van het vrijkomende essenhout. Daarmee kunnen we het hout van de gekapte essen ook echt gaan verwerken en gebruiken in Zwolle, met de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Precies zoals de gemeenteraad dat wilde. Natuurlijk kunnen ook andere geinteresseerden het essenhout gebruiken. Het is mooi hard hout dat geschikt is voor allerlei toepassingen, groot en klein. Wie belangstelling heeft, kan zich melden bij de Stichting Zwols Essen.”

De Stichting Zwols Essen is opgericht door de bedrijven Binthout en Edward Otten. Met de stichting is de gemeente Zwolle een proef begonnen waarin de stichting tot 1 juli 2019 gebruik kan maken van essenhout. Bij de verwerking van het hout werkt de stichting met mensen die vanwege hun situatie moeite hebben om aan een baan te komen. Het gezaagde en gedroogde essenhout wordt als (bouw)materiaal zoveel mogelijk aan Zwolse bedrijven, instellingen en particulieren verkocht. De stichting is per mail bereikbaar via Hout@zwolsessen.nl en meer informatie staat op www.zwolsessen.nl.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen gisteren
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 apr, 17:02
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 apr, 15:16