Marja Elders
Marja Elders Eigen foto

GGD: ‘Let met deze hitte op ouderen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Ouderen lopen meer gezondheidsrisico’s met hitte. Daarom adviseert GGD IJsselland goed om te kijken naar deze bevolkingsgroep.

Een lange periode met hitte kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Marja Elders, adviseur Milieu en Gezondheid bij GGD IJsselland, legt uit waarom juist ouderen meer gezondheidsrisico’s lopen. “Ouderen kunnen minder goed tegen hitte omdat hun lichaam zich minder goed aanpast aan extreme temperaturen én omdat hun dorstgevoel minder is. En wellicht zijn de mantelzorgers wel op vakantie. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor elkaar. Heb je bijvoorbeeld een alleenstaande oudere? Let daar dan een beetje op. Bied bijvoorbeeld aan om een boodschap te doen.”

Wat adviseert de GGD om problemen te voorkomen?

  • Drink voldoende

Drink ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast of als de urine donker van kleur is. Door zweten verlies je ongemerkt veel vocht. Drink vooral water, thee, bouillon of vruchtensap en vermijd alcohol.

  • Houd jezelf koel

Draag dunne kleding en hoofdbedekking. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag. Neem af en toe een (voeten)bad of douche.

  • Houd je woning koel

Maak op tijd gebruik van zonwering, een ventilator of airconditioning. Ventileer continu door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Lucht alleen wanneer het buiten koeler is dan binnen, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ‘s nachts.

  • Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op de kwetsbare mensen. Help ouderen en zieken in je omgeving. Vooral tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Wat kun je doen als je last hebt van de hitte?

Vraag op tijd hulp aan familie, vrienden of buren om te voorkomen dat je klachten krijgt of dat ze erger worden. Overleg bij (dreigende) gezondheidsklachten met je huisarts. Vragen over het gebruik van medicijnen tijdens hitte kun je met de apotheek bespreken.

Tips bij warm weer staan in de folder 'Warm zomerweer' https://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hitte/Toolkit_Hitte/Folder/Folder_Hitte.pdf van het RIVM. Voor vragen kan men contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland: (088) 443 06 89 of e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl.