Nijkamp gaat er even goed voor zitten
Nijkamp gaat er even goed voor zitten

Nijkamp en Visser committeren zich aan nieuwe plannen PEC Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - De Jan Drost-persruimte van het Mac3Park stadion zit vol als voorzitter Adriaan Visser en technisch directeur Gerard Nijkamp vrijdagmiddag hun plan toelichten waarmee PEC Zwolle AZ achterna wil. De ambitieuze directie gaat het ijzer smeden als het heet is (nu dus) en is er van overtuigd dat er in het Zwolse landschap een structurele subtopper kan bestaan. Middels de verkoop van veertig procent van de aandelen wil de club kapitaal vergaren om die sprong te financieren.

Aan de ene kant zet PEC Zwolle in een nieuw vijfjarenplan 'gewoon' een volgende stap, aan de andere kant is die stap zo groot dat het ook een sprong in het diepe is. Twintig miljoen euro wil de club in de komende vijf jaren ophalen bij sponsoren en investeerders, een bedrag dat niet uit de lucht komt vallen. Hypercube rekende aan voorzitter Visser voor dat dit bedrag nodig is om de sprong te maken van de middenmoot naar plek zes. In de komende zes maanden wordt het draagvlak getoetst. In de plannen blijft er voor de supporters(club) een belangrijke rol weggelegd. "Er is een concept-manifest opgesteld met de supporters waarin voor hen belangrijke zaken zijn verankerd." Volgens Visser kan het dus bijvoorbeeld niet zo zijn dat een grote geldschieter het voor elkaar krijgt om de club te verhuizen of de clubkleuren (wit-blauw) te veranderen. Zestig procent van de aandelen blijft sowieso in handen van de club.

Door investeringen in de spelersgroep, de scouting, de jeugdopleiding, het beloftenteam en de medische staf hoopt PEC de cirkel van succes in stand te houden. In de nieuwe plannen wordt ook rekening gehouden met Europees voetbal. Één keer in de twee seizoenen zou PEC de groepsfase van de Europa League moeten bereiken. De stadioncapaciteit gaat groeien van de huidige 13.250 (deze zomer al uitgebreid naar 14.000) naar 17.000-18.000. Angst voor lege plekken is er niet. "We hebben met 98 procent de hoogste stadionbezetting van alle bvo's in Nederland", vertelt Visser.

Wat goed is, moet beter
"Het gaat eigenlijk heel goed met de club, we hebben een soort van momentum te pakken. Dit is het moment om te kijken 'wat willen we en wat is er verder nog mogelijk in de regio'", begint Visser de toelichting van het plan 'Wat goed is, moet beter'. Die mogelijkheden zijn groot, blijkt uit het vervolg van de presentatie. Naast de sport komt er ook op het gebied van werk en cultuur veel samen in de provinciehoofdstad. De sponsorinkomsten, die komend seizoen van 6,5 naar 7,1 miljoen groeien, komen steeds meer uit gebieden buiten de stadsgrenzen. Van één van die grote sponsoren, Drontenaar Meine Breemhaar, kwam de verstandige vraag, hoe het zat met de commitment van Visser en Nijkamp aan dit plan. Die is groot, verzekerden beide mannen.

"Ik commiteer mij aan dit plan , anders zou ik hier niet zitten", verzekert Nijkamp. "Op het moment dat er een top drie-club komt moeten we het bekijken. Maar dit plan en deze presentatie geeft mij veel vertrouwen in de volgende stap die wij met PEC gaan zetten." Volgens Visser is het vanzelfsprekend dat hij voor de duur van dit plan betrokken blijft. Maar het plan valt of staat niet met de aanwezigheid van hem en Nijkamp. "Als ik ook kijk naar hoe snel wij goede opvolgers hebben gevonden voor Diederik Meijntjes en Joost Broerse, dan maak ik mij daar geen zorgen over."

Voorafgaand aan de uitleg voor de plannen op de bijeenkomst, die voor een ieder toegankelijk was, werd een nieuw bestuurslid gepresenteerd. Edwin Peterman is de opvolger van de naar FC Utrecht vertrokken Joost Broerse als commercieel directeur. Peterman is ook al meegenomen in de nieuwe plannen om de club op te stuwen. "Edwin zal als commercieel directeur zijn steentje gaan bijdragen om de club verder te laten groeien." De plaats van de eveneens naar FC Utrecht vertokken Diederik Meijntjes wordt ingenomen door Jeroen van Leeuwen, met wie vorige week een interview in deze krant stond.

 Nijkamp legt uit
 Nijkamp
Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37