Thijs van Noorden probeert de bal heel creatief in het spel te houden.
Thijs van Noorden probeert de bal heel creatief in het spel te houden. Pedro Sluiter (archief)

Van Noorden nog niet klaar in Zwolle; 'steeds meer blauw bloed door de aderen'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Terwijl hij stevig doorstapt in de derde etappe van de Nijmeegse Vierdaagse (vijftig kilometer per dag) legt Thijs van Noorden uit waarom hij nog (minstens) een jaar aan zijn lange volleybalcarrière plakt en waarom hij hoopt dat zijn rol van speler/coach bij Coníche Topvolleybal Zwolle steeds minder die van coach wordt.

De in Diever geboren volleyballer speelde voor WW/DOK, De Witte Olhaco, SSS/Barneveld, AA Drink Capelle, het Nederlandse talententeam, Orion, het Belgische Menen, Landstede Volleybal en Michelet Halluin France voordat hij in 2014 terugkeerde in Zwolle. Door een schouderoperatie zag Van Noorden zich destijds genoodzaakt een einde te maken aan zijn volleybalcarrière, en werd hij assistent van Landstede-trainer Redbad Strikwerda en volleybaltrainer op het CSE. In 2016 volgde een doorstart. Met Jelle Hilarius zijn ze de steunpilaren waar het zelfsturende project Topvolleybal Zwolle op leunt en na de zomer een derde seizoen mee ingaat.

De aanbiedingen die hij kreeg, van eredivisieclubs, ervaart hij als een compliment. Echt nadenken over een vertrek uit Zwolle heeft Van Noorden niet gedaan. "Ik ben nog niet klaar in Zwolle", zegt Van Noorden, die beaamt dat de droomambitie 'Champions League', een jaar geleden uitgesproken, nog staat. "Dat blijft onze stip aan de horizon. We moeten even kijken hoe we dat vertalen naar komend seizoen en welke keuzes we daarbij maken. We zijn zelf nog niet compleet en weten niet wat er met andere teams gebeurt. Het zou mooi zijn als we op de ranglijst een stapje omhoog gaan, maar het belangrijkste is dat we progressie maken."

Verantwoordelijkheid

Progressie kan ook betekenen dat meerdere spelers de kar gaan trekken bij de eredivisionist, en dat er minder op de schouders van Hilarius en Van Noorden terecht komt. "Als het goed is, kan ik die rol van coach steeds meer delen met andere spelers. Uiteindelijk willen we dat iedereen net zo veel verantwoordelijkheid neemt. Dat het niet meer van mij, Jelle of Gerard (coach Gerard van Vliet) afhankelijk is. Tuurlijk hebben wij meer ervaring, maar het is juist mooi om anderen daarin ook de ruimte te geven als ze dat willen."

Ervaring

Stoppen komt nog niet in zijn plannen voor, maar met zijn 33 jaar en een schouder die niet volledig meewerkt lijkt het einde van zijn volleyballoopbaan in zicht. "Als speler zit er wel een grens aan, dus ik hoop dat ik binnen een paar jaar voorbij wordt gestreefd. Een aantal gaat de goede kant op, maar het kost wat jaren om een ervaren speler te zijn op eredivisieniveau. Dus er zal nog wel een paar jaar overheen gaan voordat we volwaardig vervangen worden. Hopelijk sneller dan we verwachten."

Blauw bloed

Na zes seizoenen in Zwolse dienst is de geboren Drent aardig verknocht geraakt aan de Blauwvingerstad. "Ik heb wel het gevoel dat er steeds meer blauw bloed door m'n aderen stroomt. Daar voel ik steeds meer bij. Het 'Onder de Pepersbus' zing ik altijd mee."

Van Noorden is de tiende en op dit moment laatste speler die zich heeft gecommitteerd aan het zelfsturende project Topvolleybal Zwolle. De selectie: Ike Hensen (libero), Bert Bril (spelverdeler), Rens Meijer (middenman), Reinold Schoonhoven (diagonaal), Jens de Hoogh (passer/loper), Jonas Mulder (passer/loper), Jan-Willem het Lam (middenman), Raylison Espoza (middenman), Jelle Hilarius (passer/loper) en Thijs van Noorden (passer/loper). 13 augustus is de eerste training.