Afbeelding
Erika Schuuring

Slagvaardige Speeltuingroep zet alle zeilen bij voor een nieuw zeeheldenschip

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring)

WIPSTRIK - De Speeltuingroep van wijk- en speeltuinvereniging Wipstrikkwartier is op zaterdagochtend 21 juli met man en macht uitgerukt om hun speelschip in de Zeeheldenbuurt bij wijkcentrum Bestevaer af te breken. Ze hadden het verouderde schip op Marktplaats gezet.

Dat was een buitenkans voor De Gastouderij uit Nieuwleusen. Zij plaatst het schip in haar achtertuin. "Het is een uniek speelobject. Dat heeft niemand in zijn tuin staan. We konden geen nee zeggen", aldus Manouscha Braakman van De Gastouderij. "Dagelijks vang ik zes kinderen op. We wonen op een gedeelde boerderij. Naast ons huis is veel grond. Een deel van het schip komt in het weiland zodat je van het achtersteven naar de koeien kunt kijken."

De speeltuin in de Zeeheldenbuurt is onlosmakelijk verbonden met de buurtbewoners. Toen tijdens de inspectie in april 2017 bleek dat het houten speelschip van twintig jaar oud tekenen van houtrot vertoonde en aan vervanging toe was, kwam de Speeltuingroep van meer dan dertig man, onmiddellijk in actie om geld in te zamelen voor een nieuw schip. "Mijn man Wilko zei wel eens. We gaan het schip verkopen. Daarop heb ik foto's gemaakt en het op Marktplaats gezet”, vertelt Vanessa Velthuis lachend.

De initiatiefnemers hielden een collecte in de buurt. Ze schreven fondsen aan, zamelden statiegeld in en organiseerden een bingo. "Ook de lokale bedrijven gaven gul. Dat was supergaaf”, vertelt Wilko. Werkgevers van bewoners gaven ook een bijdrage. De gemeente kwam met het resterende bedrag. De groep bekeek vervolgens een serie speeltoestellen, kreeg advies van Kinderplatform Dieze-Wipstrik en liet ook de kinderen kiezen. "Na maanden van voorbereidingen beginnen we nu eindelijk met de werkelijke uitvoering van ons plan. Onze droom, mag je haast wel zeggen", aldus Vanessa. Het spiksplinternieuwe schip, dat het Zwolse wapen draagt, bestaat uit drie delen, is verbonden met touwbruggen en heeft kanonnen en een zandtakel. Het nieuwe schip voor de speeltuin wordt officieel geopend tijdens de viering van het tachtigjarig bestaan van de wijk- en speeltuinvereniging Wipstrikkwartier op 15 september.

De speeltuin, die dateert van 1938, bestond voornamelijk uit gras. Voorin de tuin stonden hoge glijbanen en schommels, achterin was een kleine dierenweide met geitjes. Sylvia le Fèbre, beheerder van het wijkcentrum, weet nog hoe het vroeger was. "De speeltuin had een opzichter in een houten huisje bij de ingang aan de De Ruyterstraat. De entree kostte tien cent. We kregen altijd ranja. De buurtbewoners organiseerden voetbal- en volleybaltoernooien met twintig teams waarbij ook de andere kant van de wijk was betrokken. Er was een zeskamp met een schuimbaan. De saamhorigheid was veel groter dan nu. Als kind hebben veel buurtbewoners rotzooi getrapt in de speeltuin en nu ze zelf kinderen hebben, zien ze het belang ervan. Het is hun wijk en je hebt een vaste kern die hier nog steeds komt. Het wijkcentrum is het verlengstuk van hun huiskamer."