PEC Zwolle-Levante (Zian Flemming).
PEC Zwolle-Levante (Zian Flemming). Pedro Sluiter

Flemming wil met goals en assists zijn stempel drukken op het spel van PEC Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

WIJTHMEN - Zian Flemming scoort niet, maar staat met een voor de keeper moeilijk te verwerken schot wel aan de basis van de 2-1 in de oefenwedstrijd tegen Levante. Het is niet genoeg voor de multifunctionele middenvelder. "Ik had wel iets meer mijn stempel willen drukken", zegt Flemming na de 3-1 zege op het veld van amateurclub vv Wijthmen.

Of het komt doordat hij al zeven keer trefzeker is geweest in de voorbereiding of door zijn verleden als Ajacied -vorig seizoen werd hij met Jong Ajax kampioen van de Jupiler League-, feit is dat Flemming aardig wat handtekeningen/selfiejagers tegenkomt op weg naar de kleedkamer. Een stuk meer in ieder geval dan Denis Genreau bijvoorbeeld, en dat terwijl de Australiër twee keer scoort deze middag. Zijn eerste is de ‘rebound’ van een schot van Flemming uit de tweede lijn. “Die tellen we als assist”, lacht Flemming, die al na een paar minuten applaus oogst als hij rondom de middenlijn de bal verovert, zijn lichaam goed gebruikt en met een pass achter het standbeen een medespeler vindt.

Het zegt iets over de kwaliteiten van de aanvallende middenvelder, die dus ook verdedigend zijn mannetje staat. Flemming schuwt het uitdelen van een beukje niet. Het levert hem na een half uur spelen een boze blik op van Levante-aanvoerder Jose Luis Morales Nogales, die een schouderduw van Flemming te stevig vindt. Aanvallend valt hij in de eerste helft niet op. Eenmaal neemt hij het doel onder vuur. Uit een vrije trap kopt hij de bal naast.

Dat PEC Zwolle met een 1-0 voorsprong gaat rusten (doelpunt Clint Leemans) is niet meer dan terecht, maar na de pauze tapt Levante uit het bekende andere vaatje. PEC weet daar even niet mee om te gaan, is slordig en krijgt al snel de gelijkmaker om de oren. Het herstel is echter daar, ziet ook trainer John van ‘t Schip. “Wij begonnen niet goed aan de tweede helft, maar daar reageerden we wel weer heel goed op met een snelle omschakeling en goede aanvallen. Uiteindelijk hebben we terecht gewonnen.”

Fraaie solo

PEC weet zich met gevaarlijke tegenaanvallen onder de Spaanse druk uit te spelen en neemt langzaam maar zeker weer het initiatief. Door twee goals van Genreau wordt het 3-1. Even later, in de 89ste minuut, weet Flemming bijna nog zijn gewenste stempel te drukken. Zijn fraaie solo, waarbij hij drie man aftroeft, mondt echter niet uit in een doelpunt, maar in een opstootje. Het is dan wel een oefenwedstrijd, maar van een vriendschappelijk duel is deze middag geen sprake. Wat heet, een kwartiertje eerder is Rubén Rochina Naixes met rood van het veld gestuurd na een dwaze tackle op Genreau.

'Meer voor de goal komen'

Het ging er fanatiek aan toe, beaamt Flemming. “Als je tegen buitenlandse ploegen speelt, heb je dat al snel”, zegt de aanvallende middenvelder die blij is met de rol die hij nu invult, achter spits Mike van Duinen. “Ik wil alleen nog wel wat meer voor de goal komen.”

Trainer John van ‘t Schip is ook blij met de ex-Ajacied, die voor drie seizoenen getekend heeft in Zwolle. “Hij kan eventueel als verdedigende middenvelder spelen, maar hij is gehaald voor de posities voorin. Waar dat zal zijn, dat moeten we bekijken. Maar hij doet het goed op het middenveld in een aanvallende rol en hij werkt daarbij ook heel goed samen met de andere spelers bij balverlies. Het is fijn om hem er bij te hebben.”

Teambelang

Over de wens van Flemming om zijn ‘stempel te drukken’: “Je moet gewoon in dienst van het team spelen en de ene keer val je meer op dan de andere keer. Dat ligt ook aan de wedstrijd. Je kan niet elke keer de uitblinker zijn. Het is veel belangrijker dat je in het teambelang speelt en dat hij doet ook", aldus Van 't Schip.