Clint Leemans
Clint Leemans

Plotseling debuut Hamer levert PEC Zwolle geen overwinning op

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Wanneer Gustavo Hamer vrijdagochtend de slaap uit zijn ogen wrijft, kan hij nog niet vermoeden dat hij ’s avonds negentig minuten op het veld zal staan. Helaas voor hem is het een debuut met een kater. PEC Zwolle verslikt zich in het tiental van sc Heerenveen (2-3).

Hamer (21) is afgelopen zomer in Zwolle neergestreken in de wetenschap dat hij de opvolger is van Ryan Thomas. Niet voor niets vertelt trainer John van ’t Schip hem dat donderdag na de training nogmaals. De middenvelder is dan nog wissel, omdat Thomas nog ‘gewoon’ tegen de Friezen mee zal spelen. "Al moest ik wel overal rekening mee houden."

Dat blijkt op vrijdagochtend, als vrienden beginnen te appen dat Thomas gaat vertrekken. Wanneer even later teammanager Isaak Teunis in de groepsapp van de spelers dezelfde boodschap deelt, gaat Hamer rekenen. "Toen leek het mij wel duidelijk. Het is een mooie transfer voor Ryan en dat gunnen wij hem van harte." De plotselinge basisplaats bezorgt de jongeling geen koorts of rode vlekken. "Ik bereid mij altijd op dezelfde manier voor, of ik nou begin of niet. Je kunt immers altijd invallen en dan moet je er klaar voor zijn."

Met Hamer in de basis begint PEC Zwolle in het eerste half uur nog vrij redelijk. De voorsprong is ook daar, via een benutte strafschop van Mike van Duinen. Maar dan stort in elf minuten de hele zaak als een kaartenhuis in elkaar. Bij de gelijkmaker moet de kleine Hamer plots het luchtduel aan met Morten Thorsby, omdat Darryl Lachman halfbakken de lucht in springt. "We staan niet goed te dekken", is de harde conclusie van trainer Van ’t Schip. Hamer heeft het meer over een ongekende Friese effectiviteit. "Zij schieten drie keer op doel en die gaan er in. Wij hebben 68 procent balbezit, dat zegt genoeg."

Bij de tweede tegentreffer valt met name de gebrekkige restverdediging op. Lachman speelt de bal in op Denis Genreau, waarbij alle middenvelders en aanvallers voor de bal staan. Daardoor kan in de tegenstoot Thorsby eenvoudig de bal binnenwerken met een volley. "Die schiet hij prima in", luidt het verweer van Hamer. "Maar inderdaad, daar stonden we positioneel niet helemaal goed."

Trainer Van ’t Schip rept over een jonge ploeg met veel spelers die debuteren op het hoogste niveau. Alleen Diederik Boer, Kingsley Ehizibue, Dirk Marcellis en Bram van Polen staan in de basis, in vergelijking met het eerste duel thuis tegen Roda JC van verleden seizoen. Jongens als Hamer, Zian Flemming en Genreau debuteren op het hoogste niveau. "We hebben een groep die heel snel moet wennen aan de eredivisie."

In de tweede helft komt Zwolle snel terug tot 2-3, via opnieuw een penalty van Van Duinen na de handsbal en rode kaart voor Thorsby. Daarna weet de ploeg geen raad met tien Friezen die overblijven. "Het was te gehaast, we gingen te snel de lange bal spelen", baalt de oefenmeester. Alleen Van Duinen zelf en Zian Flemming zijn nog dichtbij een doelpunt, maar keeper Warner Hahn blijkt een sta in de weg en het stiftje van Flemming wordt voor de doellijn weggewerkt.

Ook Hamer blijft met een katterig gevoel achter na de verloren ouverture. "Dit was niet terecht. We moeten opnieuw beginnen." Dat is een hels karwei, met FC Utrecht (uit), PSV (thuis), FC Groningen (uit) en Vitsse (thuis) op het programma.

 Oud-doelman van PEC
 Mike van Duinen
 Vito van Crooy
 Trainer John van 't Schip
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30