Chris van der Meulen in actie
Chris van der Meulen in actie Pedro Sluiter (archief)

Defensie Berkum staat in de voorbereiding als een huis

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE/RIJSSEN - "Verdedigend staat het goed. Nu nog iets gemakkelijker een doelpunt maken, en dan zijn we er helemaal klaar voor", zegt de nieuwe Berkum-trainer Raymond Schuurman na afloop van het Fletcher-toernooi bij Excelsior '31 in Rijssen. Berkum versloeg de gastheer in de halve finales om in de finale na shoot-outs te buigen voor SVZW.

"Wel grappig", vond Schuurman het experiment met de shoot-outs waarbij beide teams drie keer mogen aanleggen vanaf 25 meter en de speler binnen tien seconden moet scoren. "We hebben er wel even op getraind, voor de lol eigenlijk." De broers Chris en Marc van der Meulen bewaren geen goede herinneringen aan de methode die in het hockey al langer de strafballenserie heeft vervangen. Na missers van de Berkum-broers was het gedaan aangezien er maar drie genomen worden. "Penalty's is ook niet echt wat, maar shoot-outs kunnen wel heel gauw voorbij zijn", doelt Schuurman op de serie in de finale tegen SVZW. Wat hem betreft gaan shoot-outs de penalty's niet vervangen.

Over de voorbereiding van Berkum tot dusverre is Schuurman beter te spreken. In de laatste vijf oefenduels kreeg de Zwolse hoofdklasser geen doelpunt tegen, waarbij gezegd moet worden dat de laatste vier duels een veel kortere speeltijd hadden. Berkum speelde op het Fletcher-toernooi tegen Jong De Graafschap (0-0), Achilles 1894 (3-0), Excelsior '31 (1-0) en SVZW (0-0). "Verdedigend staat het goed. Nu nog iets gemakkelijker een doelpunt maken, en dan zijn we er helemaal klaar voor. Op een paar kleine pijntjes na is iedereen fit en beschikbaar. Dat is ook fijn."

Het gemis van de naar Staphorst vertrokken Jordy Lemmens laat zich voorlopig dus niet voelen in het centrum van de defensie bij Berkum, waar Lemmens afgelopen seizoen vaak met Marc van der Meulen een duo vormde. Met de van een blessure teruggekeerde Jasper Bremmer en de nieuwelingen Rico Wolven, Jasper van der Stouw en Patrick van der Veen zit Schuurman wat ruimer in zijn keuzes dan Arno Hoekstra vorig seizoen. Dit betekent dat aanvoerder Marc van der Meulen niet meer achterin hoeft te spelen. "Hij staat nu weer op het middenveld en daar komt-ie ook beter tot zijn recht", stelt Schuurman.

Twee weken voor de start van het seizoen in de hoofdklasse B (WHC) staat Berkum er goed voor. Maar wat zegt dat? Vorig jaar beleefde Berkum een zeer matige voorbereiding en won het vervolgens op een haar na de eerste periode in de hoofdklasse, als promovendus nota bene.