Nico Veldman tijdens zijn vorige periode bij SVI
Nico Veldman tijdens zijn vorige periode bij SVI Pedro Sluiter (archief)

Nieuwelingen maken SVI direct sterker; 'er zullen jongens teleurgesteld raken'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE/OOSTERWOLDE - De Zwolse tweedeklasser SVI is koploper na de eerste speeldag op het Berend Elzerman-toernooi dankzij een verrassende 2-0 overwinning op eersteklasser Nunspeet. De teruggekeerde Nico Veldman maakte beide goals bij een flink versterkt SVI.

Bij SVI maakten naast flankspeler Veldman ook de andere aanwinsten Youp Kok, Timo ter Haar, Mark de Haan en Caleb Rahajaan een goede indruk in Oosterwolde. Veldman speelde in de jeugd bij PEC Zwolle, maar kwam voor het seizoen 2015/2016 terug op sportpark De Siggels in Ittersum. Na twee goede seizoenen, waarvan de eerste onder Stephan Rahantoknam, werd hij door diezelfde Rahantoknam naar Go Ahead Kampen gehaald. Een teleurstellend seizoen, en in zijn ogen weinig perspectief, bij de eersteklasser deed hem opnieuw terug keren op het oude nest. En dat is goed nieuws voor SVI. Samen met de van Berkum overgekomen spits Youp Kok speelde hij de defensie van Nunspeet zo nu en dan overhoop.

Aan beide treffers van Veldman ging samenspel met Kok vooraf. Een (van richting) veranderde vrije trap van Veldman werd versierd door Kok na een combinatie tussen beide. Bij de 2-0 maakte Kok een loopactie waardoor er voor Veldman ruimte ontstond om te schieten.

Gelijk een klik

"Het is een uitslag die staat", beseft trainer Joram Hendriks, die meteen benadrukt dat het in deze fase niet om uitslagen gaat. "Het doel van de voorbereiding is dat jongens elkaar leren kennen, dat ze fit(ter) worden en fit blijven en dat de afspraken worden nagekomen", aldus Hendriks, die genoot van het samenspel van Kok en Veldman. "Het leek soms wel of ze al jaren met elkaar spelen. Ze weten elkaar te vinden in hun creativiteit. Het zijn gewoon echte voetballiefhebbers. Dan heb je gelijk een klik", zag Hendriks, die al met al dik tevreden was. "Ze hebben het allemaal goed gedaan. Ik vind wel dat we bepaalde zaken in verdedigend opzicht beter moeten organiseren. Maar daar hebben we nog vijf weken voor."

Concurrentie

Hendriks speelde tegen Nunspeet met Rahajaan in het centrum van de defensie. Een noviteit voor de stilist, die het afgelopen seizoen clubloos was en daarvoor drie seizoenen bij Dieze West speelde. Het experiment beviel Hendriks goed. "Aan de bal is hij gewoon heel sterk. Hij straalt heel veel rust uit, opbouwend ziet hij de ruimtes, en hij durft de jongens in te spelen."

Al met al is de concurrentie dus flink toegenomen. Sterkhouders Quinten de Lain en Nathan van Rijn waren er nog niet eens bij en de topscorer van vorig seizoen, Faisel El Atiaoui, zat op de bank. "Er zullen jongens teleurgesteld raken, maar dat is selectievoetbal. Dat is ook de stap die we met SVI gemaakt hebben."

Op de 37ste editie van het Berend Elzerman-toernooi speelt SVI dinsdag tegen gastheer VSCO '61 en zaterdag tegen Zwolsche Boys.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59